Economia 09/04/2014

L’atur modera l’optimisme entre l’empresariat

Alerten que un alentiment de la Xina aturaria la millora econòmica

2 min

BarcelonaUn optimisme calculat va sobrevolar ahir el Cercle d’Economia. “Estem malament i sembla que anem bé”, va engegar el president d’Agrolimen, Artur Carulla. La sessió sobre la visió empresarial en la consolidació de la recuperació econòmica va reunir fins a cinc presidents i directius d’empreses de diversos sectors. També hi va participar el president de Port de Barcelona, Sixte Cambra, com a notari de les exportacions catalanes. “La sortida de la crisi ens agafa molt ben preparats, tant en competitivitat com en costos”, va destacar Cambra enmig d’un auditori bastant incrèdul.

El principal consens entre els conferenciants va sorgir en parlar del repunt del consum familiar, després d’anys d’esforços per reduir els deutes. El director general adjunt del Banc Sabadell, Carles Ventura, va anar més enllà i va anunciar: “Torna el consum emocional. Ens hem passat els últims anys racionalitzant les compres”. Per argumentar aquesta idea va aportar dades: “el nombre de préstecs (no el saldo) en el consum familiar del gener i el febrer passats va augmentar un 25%”. Aquest percentatge també inclou hipoteques, tot i que el gruix de crèdits s’ha produït en productes de consum.

Carulla va indicar, però, que queda camp per recórrer: “Necessitarem set anys amb un creixement del 2% per recuperar la caiguda del consum sostingut del 3% anual dels anys de crisi”. En el sector de la restauració aquesta recuperació s’allargarà durant 10 anys. La directora general del fabricant de motllos per a la indústria del vidre Moldibérica, Conxita Cervera, també ha observat un augment de les comandes, que van créixer un 5% l’any passat i han duplicat aquesta evolució durant el primer trimestre d’enguany.

En canvi, el vicepresident de Ciments Molins, Joan Molins, va explicar que el consum de ciment ha caigut un 80% els últims anys i que les perspectives del 2014 no són gaire millors. Això sí, s’ha alentit la davallada, amb una previsió de reduir el volum un 4% aquest any al mercat espanyol, una disminució que s’elevarà al 10% en el cas català.

Les exportacions seguiran sent el motor de l’economia catalana, però “compte amb la Xina, que si modera el seu creixement del 7,5% al 6%, l’augment previst del PIB espanyol de l’1,2% quedarà reduït a zero, segons asseguren els analistes”, va argumentar Carles Ventura.

Perill de fractura social

Així, el retorn del consum i la bona marxa de les vendes exteriors i de la balança comercial van ser la cara amable de la moneda. En canvi, l’evolució del mercat de treball es va situar a l’altra cara. Carulla va parlar del perill de fractura social i de la necessitat que suri l’economia submergida, que arriba als 200.000 milions d’euros, l’equivalent al PIB català. Només el director general de l’empresa turística TUI, Joan Vila, va afirmar que l’entrada de turistes va possibilitar la creació de 22.400 llocs de treball l’any passat. Però Vila va afirmar tot seguit que el problema de l’atur no té solució: “L’economia no és capaç d’absorbir-lo”. Només els joves sense feina en podran trobar si es reciclen i es formen.

En aquest sentit, Antón Costas va remarcar en la cloenda de l’acte el paper de la formació professional en la lluita contra la desocupació, i va afirmar que “les persones que compten amb nivells elevats de formació tenen un índex d’atur del 8%, inferiors a la mitjana europea”.

stats