Economia 26/08/2016

L'Estat força Catalunya a ampliar els horaris comercials per cobrar el FLA

El pla d'ajust també inclou l'acceptació de la llei d'unitat de mercat

D.s.u.
2 min
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha pilotat els canvis en l’impost que han fet que la recaptació no remunti.

MadridLa condicionalitat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, imposa a Catalunya per cobrar els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) s'endureix. El pla d'ajust que l'executiu espanyol ha aprovat a Catalunya a canvi d'aquests diners inclou, per primer cop, l'obligació d'ampliar els horaris comercials, segons avança aquest divendres 'El País', i tal com figura al resum d'aquest document elaborat pel ministeri.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalunya-Madrid: dos models comercials i un sol guanyador

En concret, la Generalitat s'ha compromès amb Hisenda a dur a terme una "flexibilització d'horaris comercials" que incorpori un "augment dels festius d'obertura i d'hores setmanals d'obertura per a tots els establiments". D'aquesta manera, el govern espanyol aprofita la força que li dóna el control de la caixa per imposar a l'executiu català la seva recepta liberalitzadora en la regulació comercial, punt que havia provocat confrontació entre tots dos governs.

A més, en el mateix document figura el compromís de la Generalitat d'acceptar la llei d'unitat de mercat espanyola, que possibilita l'exercici d'empreses autoritzades a altres comunitats autònomes a Catalunya. Aquesta normativa també havia estat motiu de disputa entre els dos executius, perquè la Generalitat considerava que li arrabassava competències en la regulació de determinades activitats.

I les pressions podrien haver començat a sorgir efecte, perquè el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va afirmar recentment que el Govern treballa perquè la nova llei de comerç de Catalunya comenci a tramitar-se al Parlament abans d’acabar l’any, i va indicar que negociarà amb el sector el nombre màxim d’hores d’obertura a la setmana. Baiget va deixar la porta oberta a una ampliació de les actuals 72 hores setmanals d’obertura màximes fins a les 78.

Fonts de la conselleria neguen al rotatiu de Prisa que la mesura tingui res a veure amb el FLA. De fet, aquest canvi es quedaria a mig camí del que demana Hisenda, que també vol que les persianes de les botigues catalanes estiguin obertes més dies festius a l'any, i no només més hores al dia.

stats