Economia13/12/2016

El Congrés exigeix al PP que derogui la reforma laboral

El Congrés de Diputats ha aprovat una proposició no de llei, sense efectes legislatius, que representa un cop de porta a Rajoy

Natàlia Vila

BarcelonaEl ple del Congrés dels Diputats ha exigit aquesta tarda al govern espanyol que retiri la reforma laboral. Units Podem, Esquerra Republicana, Compromís i el PNB han votat a favor de la proposició no de llei, presentada pel PSOE, per derogar alguns dels aspectes clau de la reforma laboral del PP, una de les lleis més polèmiques de l'última legislatura. El PDECat i Ciutadans s'han abstingut i el PP hi ha votat en contra. Així, doncs, el text ha tirat endavant amb 168 vots a favor, 131 en contra i 42 abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura no té efectes legislatius immediats però representa un cop de porta al conjunt de normes i polítiques que Rajoy ha posat en marxa en matèria laboral; concretament a la posició de força que tenen els convenis d'empresa sobre els sectorials i la manca de causalitat en els contractes temporals i parcials. Els socialistes han recordat que van plantejar aquesta proposició no de llei com el primer pas per consensuar un nou Estatut dels Treballadors i acabar derogant finalment la reforma, en debat amb els agents socials.

Cargando
No hay anuncios

Durant la seva exposició, el portaveu de Treball del PSOE, Rafael Simancas, ha aclarit que els socialistes no pretenen derogar totes les normes laborals de cop, sinó analitzar les mesures que han sigut més perjudicials per als treballadors i dialogar sobre els canvis necessaris amb la resta de partits i els agents socials. Segons Simancas "la reforma del PP només ha fet que generar atur de llarga durada, més pobresa laboral i precarietat", ha dit. També ha afegit que cal acabar les facilitats per a l'acomiadament lliure.

El text que s'ha acabat aprovant, però, salva alguns punts de la reforma laboral que està en vigor, com les mesures per conciliar la vida laboral i familiar, i les que permeten actualitzar la legislació laboral. L'oposició d'esquerres també demana en la seva proposta que el nou Estatut dels Treballadors inclogui els canvis als quals obliga la justícia, tant espanyola com europea, per equiparar els drets que tenen els treballadors fixos i els temporals.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del PDECat, Carles Campuzano, ha justificat l'abstenció dels demòcrates catalans perquè assegura que l'objectiu no ha de ser derogar la reforma laboral, "sinó construir noves relacions laborals". Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Toni Roldán, ha criticat que els socialistes només parlin de derogació i no de frenar l'atur.

Malgrat el consens en el vot a favor, Units Podem ha retret al PSOE que fossin els primers a imposar una reforma laboral que "acabava amb els drets dels treballadors", i el PNB ha advertit que fan un "suport crític" a la proposició socialista, alhora que han animat el PSOE a concretar les polítiques que volen dialogar.

Cargando
No hay anuncios

El PP, per la seva banda, ha remarcat que anar en contra de la reforma laboral és anar en contra de la creació d'ocupació i de totes les millores que s'han aconseguit els últims anys.