Economia 04/10/2012

Luis de Guindos diu a Londres que "Espanya no necessita un rescat" i provoca les rialles del públic

Un grup d''indignats' interromp la conferència en un altre moment de la intervenció del ministre espanyol, amb una pancarta on es podia llegir "Espanya en venda"

Acn
2 min

Londres"Espanya no necessita un rescat". Ho ha assegurat aquest dijous a Londres el ministre d'Economia del govern espanyol, Luis de Guindos, durant una conferència a la prestigiosa London School of Economics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El comentari, en un auditori ple a vessar, ha provocat les rialles del públic. De Guindos ha assegurat que l'executiu espanyol "no està considerant cap tipus de situació electoral" abans de demanar ajuda al fons de rescat. "Farem el que creiem que és correcte", ha dit el ministre.

En una conferència a Londres sobre les polítiques econòmiques del govern espanyol per sortir de la crisi, De Guindos s'ha trobat amb un públic molt més actiu de l'habitual. Primer, en un acte insòlit, l'audiència ha rigut quan el ministre espanyol ha dit que "Espanya no necessita un rescat".

"Sobre el potencial rescat, hi ha hagut un malentès. Espanya no necessita un rescat", ha defensat Luis de Guindos. El ministre espanyol ha celebrat l'anunci del Banc Central Europeu, que ha dit que actuaria en el mercat del deute secundari, però ha assegurat que de moment no acudiran al fons de rescat –condició perquè el BCE activi la compra.

"El que estem fent és el que creim que és correcte per al futur de l'economia d'Espanya. No només és bo per a Espanya, sinó per a la resta de l'eurozona", ha assegurat De Guindos, que ha dit que les recents reformes aplicades des de Madrid ja s'assemblen bastant a les possibles condicions d'un rescat.

"El que valoro del BCE i el programa de l'OMT (de compra de bons) no és la intervenció en si en el mercat secundari, sinó el compromís del BCE amb el futur de l'eurozona", ha assegurat De Guindos. El ministre ha dit que el govern espanyol no manté la petició de rescat en suspens per les eleccions a Galícia, Euskadi i Catalunya.

Després de les rialles, protesta dels 'indignats'

A més a més de les rialles, en un altre moment de la seva conferència –reflectit en el vídeo– el responsable d'Economia de l'executiu de Mariano Rajoy ha hagut de fer front a un altre entrebanc: la protesta del col·lectiu del 15-M, que ha aconseguit entrar a la sala una pancarta i ha increpat el ministre per les retallades.

Una de les preguntes de l'audiència ha anat encaminada als ajustos en matèria de recerca i educació –que De Guindos ha dit que no s'han aplicat aquest any– i una altra a per què la societat i el sector públic "han de pagar per una crisi que ha provocat el sector privat".

Luis de Guindos ha dit als manifestants que han interromput la conferència que ell és un home amb una "ment oberta" i que estava disposat a parlar amb ells després de la xerrada si volien discutir sobre alguns dels temes.

La moderadora del debat de la LSE ha demanat als manifestants que s'asseguessin. De fet, no se'ls ha expulsat de la sala, tot i que els equips de seguretat han intensificat la vigilància i al final de la xerrada han escortat De Guindos per marxar.

"A vegades els governs han de prendre decisions impopulars", s'ha justificat De Guindos. "Comprenc perfectament a vegades el desànim de la població per aquestes mesures, però creiem que són completament necessàries per posar Espanya en una situació estable per recuperar el creixement en el futur", ha dit. "Estem completament convençuts que no tenim cap alternativa", ha destacat.

stats