Energia

Brussel·les proposarà limitar el preu de les renovables per abaratir la factura elèctrica

L'executiu comunitari també impulsarà una reducció "coordinada" de la demanda d'electricitat

ARA
2 min
Un parc eòlic en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesLa Comissió Europea comença a concretar "la intervenció d'emergència" en el mercat elèctric que va anunciar la seva presidenta, Ursula von der Leyen, aquesta setmana per a fer front a la crisi energètica provocada per la guerra d'Ucraïna. Segons ha avançat el Financial Times, que ha tingut accés a un document redactat pels tècnics de la direcció general d'Energia de la UE, Brussel·les proposarà limitar els preus de les energies renovables per alleugerir l'impacte del preu del gas en el total de la factura elèctrica i buscarà impulsar una "reducció coordinada de la demanda" de l'electricitat tant per part de les empreses com del consumidor privat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La manera com la Comissió voldria limitar els preus de l'electricitat no generada amb gas és cobrant a les empreses energètiques la diferència entre el màxim acordat i el que realment reben per l'electricitat venuda. Així, Brussel·les podria invertir aquests diners en ajudar als consumidors a pagar l'elevat preu de l'energia, bé subvencionant una part de les factures elèctriques, bé regulant les tarifes.

La intenció de l'executiu comunitari és entregar aquest document als ministres d'energia de tots els estats membres de la Unió Europea abans de la reunió d'urgència que se celebrarà de manera extraordinària el divendres 9 de setembre per debatre sobre les noves mesures per fer front a la crisi energètica. "Hem d'arreglar el mercat energètic, i trobar una solució a escala europea és el millor que podem fer", va remarcar en declaracions als mitjans Jozef Zíkela, titular d'energia de la República Txeca, el país que aquest semestre exerceix la presidència de torn de la Unió Europea.

Proposta espanyola

D'aquesta manera, els tècnics de la UE desestimen l'excepció ibèrica perquè consideren que extrapolar la mesura a la resta dels Vint-i-set podria incentivar la producció d'energia amb combustibles fòssils. La titular de Transició Ecològica i vicepresidenta tercera espanyola, Teresa Ribera, tenia la intenció de proposar a la trobada del 9 de setembre el mecanisme de fixació de preus que ja s'està aplicant ara mateix a Espanya i a Portugal, i que ha contribuït a fer que en els últims mesos els preus de les factures energètiques hagin sigut bastant més baixos a la península Ibèrica que a la resta de la Unió.

Els experts de la UE també apunten que aquestes mesures s'haurien d'aprovar com més aviat millor i formar part d'un "paquet d'hivern" per fer front al fred que vindrà, però encara falta que els responsables polítics hi donin el vistiplau.

stats