Preus
Economia Macroeconomia 10/08/2022

Frenada de la inflació als EUA

Els preus de béns de consum es mantenen sense canvis entre juny i juliol

2 min
Interior d'un supermercat a Nova York, en una imatge d'aquest dilluns.

BarcelonaLa inflació es va frenar al juliol als Estats Units. L'índex de preus al consum (IPC), l'indicador que mesura l'evolució dels preus de béns i serveis de consum, es va mantenir sense canvis el mes passat, després de sis mesos a l'alça i de tocar màxims històrics els últims quaranta anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons dades de l'IPC publicades aquest dimecres pel Departament de Treball del govern nord-americà, es tracta de la frenada de la inflació més forta registrada als EUA des del 1973. El mes anterior, el juny, l'encariment del cost de la vida havia sigut de l'1,3% respecte al maig, per la qual cosa la taxa s'ha reduït 1,3 punts percentuals, fins al 0% del juliol.

La xifra suposa, a més, una desacceleració més forta de l'esperada. Segons una enquesta entre analistes i economistes publicada per l'agència Reuters, el consens era que l'IPC augmentaria un lleuger 0,2%. Malgrat tot, els preus es van mantenir molt per damunt dels de fa un any, concretament un 8,7% per sobre dels nivells del juliol del 2021.

La desacceleració dels preus es deu sobretot a l'abaratiment dels combustibles, tot i que l'alimentació i els lloguers d'habitatge van continuar augmentant.

Possibles canvis de la Reserva Federal

La Reserva Federal –el banc central nord-americà– ha apujat enguany els tipus d'interès en quatre ocasions, l'última fa dues setmanes, amb l'objectiu de refredar l'economia i frenar l'escalada de preus que afecta l'economia del país. El govern dels EUA va ser un dels més agressius a l'hora d'aprovar estímuls quan va esclatar la pandèmia, molt per damunt dels que es van aprovar a Europa. Aquests estímuls, en forma d'ajudes directes a famílies i empreses van fer que la primera economia del món recuperés els nivells d'activitat previs al coronavirus abans que el Vell Continent.

En canvi, però, ja el 2021 la forta recuperació de l'economia, amb un elevat nivell de creació de llocs de treball que encara es manté en l'actualitat, ja va provocar certs increments de preus. La reactivació de l'economia mundial l'estiu passat també va fer pujar els preus, ja que es van produir colls d'ampolla i problemes logístics al comerç internacional que van derivar en escassetat de certs productes, la qual cosa va ampliar els increments de preus. Amb l'inici de la invasió russa d'Ucraïna aquest febrer, però, el ritme de creixement de preus es va accelerar encara més, tant als EUA com a la resta d'economies avançades, sobretot per l'encariment de l'energia, en especial el petroli i el gas natural.

Tot i que la Reserva Federal va indicar que continuaria apujant els tipus fins que no es registressin diversos mesos consecutius d'abaratiments del cost de la vida, la frenada sobtada del juliol podria fer revisar aquesta mesura.

stats