Política monetària

El Japó apuja els tipus d'interès per primera vegada en setze anys

El país asiàtic torna a situar el preu del diner en terreny positiu

ARA
2 min
El governador del Banc del Japó, Kazudo Ueda, aquest dimarts a Tòquio.

BarcelonaEl Banc del Japó ha apujat els tipus d'interès per primera vegada en setze anys i posa fi, a més, a més de vuit anys amb el preu del diner en terreny negatiu, segons ha informat aquest dimarts el governador de la institució monetària nipona, Kazuo Ueda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En les últimes tres dècades el Japó s'havia convertit en una anomalia dintre de les economies més avançades del món, ja que tenia xifres molt baixes d'inflació –i sovint de deflació, és a dir, caiguda de preus– fins i tot en moments de creixement econòmic, quan normalment pugen més els preus. Això va obligar el banc central del país a mantenir els tipus a nivells molt baixos des de mitjans dels anys 90.

L'últim increment dels tipus al país asiàtic havia estat el febrer del 2007, un any i mig abans de l'esclat de la crisi financera internacional i amb l'economia global en ple creixement. Malgrat això, ja en aquell moment el preu del diner al Japó era molt més barat que a la majoria d'economies grans: la pujada del 2007 va ser del 0,25% al 0,5%, mentre que als Estats Units els tipus estaven per damunt del 5% i a l'eurozona, fregant el 4%.

Des d'aleshores, el Banc del Japó els va anar abaixant gradualment fins que el 2016 els va situar en una franja entre el 0% i el -0,1%, és a dir, en terreny negatiu. Això vol dir que, per incentivar els crèdits i fer créixer el consum (i, per tant, els preus), el banc central japonès cobrava als bancs comercials que li dipositaven diners i els pagava diners perquè li agafessin fons per, així, donar préstecs a empreses i famílies.

Inflació a l'alça

Aquest dimarts el consell del banc central ha decidit, per set vots favorables davant de dos en contra, posar fi a una etapa de tipus negatius i situar el preu del diner entre el 0% i el 0,1%.

Amb la forta pressió inflacionària a escala mundial –primer pels colls d'ampolla a les cadenes industrials i, posteriorment, per l'increment dels costos energètics per la invasió russa d'Ucraïna–, el país asiàtic ha vist com tornen a augmentar els preus a mesura que la inflació global afecta també les companyies nipones i aquestes decideixen traspassar els costos més alts als preus de venda que paguen els consumidors. A banda d'això, i malgrat que el país està en recessió tècnica, el mercat laboral ha registrat els augments salarials més alts des del 1991, cosa que també pot afegir pressió a l'alça a la inflació, segons el diari britànic Financial Times.

A més, l'increment dels tipus també augmentarà el rendiment del deute japonès, cosa que el farà més atractiu per als inversors internacionals i permetrà l'entrada de capital estranger al país.

stats