El metavers i els bancs es colen en un Mobile amb la 5G com a protagonista

El congrés mostrarà els avenços en el desplegament de les noves xarxes de telecomunicacions

2 min
Imatge d'ambient de la Fira d'Hospitalet

BarcelonaEl president d'un dels principals bancs espanyols (CaixaBank), el conseller delegat d'una de les cases de subhastes més antigues del món (Sotheby's) i el cofundador d'una de les fintech de moda (Square, ara rebatejada com a Block). Aquesta edició del Mobile World Congress els asseurà a tots tres per comentar dos dels temes que irrompen amb força en un congrés que segueix obrint el focus més enllà de les telecomunicacions. El vessant més tecnològic del sector financer i les promeses de futur del metavers centraran diverses conferències al llarg dels quatre dies de fira, tant en el programa principal com en el seu esdeveniment paral·lel per a start-ups, el 4YFN. Sotheby's ha creat la seva pròpia galeria en versió virtual on les obres d'art en venda es transformen en NFT, mentre que Block es prepara per entrar en el pagament amb criptomonedes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La realitat virtual ja havia estat un element present en edicions anteriors del congrés, sobretot lligada a la indústria de l'oci. "Sens dubte, la inversió en el desenvolupament d'aquestes tecnologies augmentarà significativament" amb la creació de nous mons virtuals interactius com el que proposa Facebook, explica Eugenia Fuenmayor, directora científica del centre tecnològic Eurecat. Aquest fenomen està molt vinculat a l'univers cripto (els pagaments dins els metaversos es fan amb el seu propi token), però també a la ciberseguretat, ja que per evitar fraus cal més inversió en sistemes d'autentificació. "No faltaran els proveïdors de solucions innovadores i intel·ligents per a la detecció d'amenaces", apunta Fuenmayor.

Així i tot, la principal conversa del congrés i la que interessa més als associats de la GSMA serà novament la 5G. Si fa uns anys la cita acollia els primers tests d'aquesta cinquena generació de xarxes, ara aquest procés ja es troba en la fase de desplegament a gran escala. Els casos pràctics han arribat a la indústria i, per exemple, Telefónica presentarà la primera fàbrica connectada amb 5G a Espanya, una planta de Gestamp a la Zona Franca de Barcelona. De fet, també s'esperen les primeres discussions sobre les característiques i els usos que tindrà la 6G.

Internet de les coses i intel·ligència artificial

Fer arribar aquesta connexió (amb més velocitat i sobretot una latència més baixa) a cada vegada més dispositius contribuirà als avenços de l'internet de les coses i la intel·ligència artificial, dues tecnologies que també seran molt presents al Mobile. "Veurem aplicacions basades en analítica de dades i aprenentatge automàtic de suport a l'autonomia de processos i a la presa de decisions”, continua la tècnica d'Eurecat. Per primera vegada el congrés comptarà amb un espai dedicat a l'aplicació d'aquestes innovacions al sector manufacturer (Industry City), ja que a les operadores els interessa vendre els avantatges de la digitalització a la indústria.

Davant les crítiques que susciten els gegants tecnològics, el congrés repetirà la conferència Diversity4Tech —abans en tenia una de més específica dedicada a les dones— per parlar sobre la falta d'inclusió i igualtat del sector. Una altra assignatura pendent, la sostenibilitat, també es colarà a l'agenda.

stats