OBSERVATORI
Economia 02/10/2017

Mirem l’aqüicultura per al futur

2 min

Tinc el mal costum de ser curiós i el fet de buscar l’origen del que avui he menjat per esmorzar m’ha dut a escriure sobre l’aqüicultura. L’aqüicultura és la cria controlada d’espècies que viuen a l’aigua, tant d’animals -ostres, musclos i peixos- com de vegetals, principalment algues. Dins de l’aqüicultura hi ha la producció continental (en aigua dolça) i la marina (en aigua salada). Actualment més de la meitat del peix consumit al món s’ha produït en explotacions aqüícoles.

Espanya és líder en producció aqüícola a Europa en quantitat, i destaca en la producció de musclos. Entre les espècies més produïdes hi ha el llobarro, l’orada i el rèmol, i pel que fa a l’aqüicultura continental, la truita arc iris.

La dieta mediterrània fa que tinguem un consum alt de peix i marisc, cosa que converteix l’Estat en el principal importador de peix i marisc d’Europa, i el quart del món. Mercamadrid és el segon mercat del món per on passa més peix. El primer és el famós mercat de peix de Tòquio, el Tsukiji. L’origen dels peixos que consumim és ben variat: el Marroc, l’Argentina, l’Equador, França i la Xina.

Aquest últim, de fet, és el país que exporta més peix del món. La Xina representa el 20% de la població mundial, consumeix el 30% del peix i té més del 66% de la producció aqüícola. El consum de peix hi creix any rere any i tot apunta que deixarà de ser exportador en els pròxims anys.

Solució a un problema global

Quan es parla del futur sempre surt el dubte de com alimentarem la població mundial. Doncs bé, el peix no és una mala idea. Els peixos tenen un índex de conversió més petit que els animals terrestres, és a dir, els calen menys quilos d’aliment per augmentar el pes. A més, pel fet de ser animals poiquiloterms no consumeixen energia per mantenir la seva temperatura corporal, com sí que ho fem els mamífers. També els aprofitem més, els peixos. I el consum de peix està associat a una dieta sana i no té cap prejudici religiós.

Amb tot, hi ha reptes: l’aqüicultura necessita créixer un 6% anual per cobrir l’augment en la demanda, segons el banc holandès Rabobank. En el sistema actual la majoria de peixos produïts en explotacions aqüícoles són alimentats amb farina i oli de peix provinents de la pesca. Això fa que el model no sigui sostenible. Per sort, ja hi ha iniciatives per alimentar els peixos amb altres fonts proteiques com la soja, els insectes i la farina de galeta.

stats