Economia 21/04/2016

Montoro rebaixa al 0% els interessos de les comunitats que van complir el dèficit

Hisenda estudia aplicar també rebaixes a les que van sobrepassar l'objectiu, com Catalunya

Dani Sánchez Ugart
1 min
Motí autonòmic contra Montoro

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, té preparat un roc a la faixa per al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de dijous que ve. Segons han explicat fonts del ministeri a l'ARA, les comunitats que van complir el dèficit de l'any passat no pagaran interessos pels crèdits que rebin del fons de facilitat financera (l'equivalent al fons de liquiditat autonòmic [FLA] per a les comunitats sense problemes de dèficit). D'aquesta manera es repetirà la situació de l'any passat, quan tampoc es van pagar interessos per a Canàries, Galícia i el País Basc, si el govern d'aquest últim territori decideix incorporar-se al fons, cosa que de moment ha rebutjat.

A més, les mateixes fonts indiquen que "encara no hi ha una xifra" definida per a l'interès que han de pagar les comunitats que van incomplir l'objectiu de dèficit del 0,7% imposat pel ministre, entre les quals es troba Catalunya. Aquesta afirmació, però, suposa un pas endavant respecte a la situació anterior perquè, fins ara, el ministre s'havia mantingut ferm en la decisió inicial de cobrar un 0,83% d'interessos pels préstecs d'aquest fons. El ministeri està negociant amb les comunitats autònomes aquest interès, i previsiblement s'anunciaran novetats en el CPFF de dijous.

En l'últim CPFF, de la setmana passada, les comunitats van reclamar, entre altres coses, que se'ls rebaixessin els interessos, per tal de tenir més facilitats per complir els objectius de dèficit marcats per l'executiu. Aquest dimecres, la Moncloa va anunciar que el llindar s'apujava del 0,3% fins al 0,7%, aprofitant la reformulació del pla d'estabilitat que l'executiu espanyol enviarà a Brussel·les. La nova mesura facilitarà un punt més el compliment d'aquests objectius.

stats