Economia 20/04/2016

L'Estat amplia quatre dècimes el límit de dèficit de les comunitats d'aquest any, fins al 0,7%

Les autonomies reben la meitat del nou marge de desequilibri que s'ha atorgat el govern espanyol

Dani Sánchez Ugart
2 min
El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, va ser l’enviat de la Generalitat a la trobada d’ahir dels consellers d’Economia amb Cristóbal Montoro.

MadridEl govern espanyol ha decidit repartir la meitat de l'ampliació de vuit dècimes de l'objectiu de dèficit que va anunciar aquest dimarts el ministre d'Economia, Luis de Guindos, amb les comunitats autònomes, després de les crítiques unànimes dels governs regionals a un repartiment que consideraven "injust". D'aquesta manera, el nou objectiu per a les comunitats quedarà en el 0,7% del PIB aquest any i no en el 0,3% que es fixava fins ara, segons ha informat la Moncloa en un comunicat.

Informe: L’Estat és l’única administració que gasta més ara que al 2010

Formalment, aquests objectius de dèficit es decidiran conjuntament amb les comunitats en una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que aplega el ministeri d'Hisenda i els consellers autonòmics de Finances, el dijous 28 d'abril. Tot i això, la decisió del govern espanyol té molts números d'acabar-se aprovant, perquè la llei d'estabilitat li atorga un 51% dels vots d'aquest organisme, que en la pràctica és per a l'executiu espanyol merament consultiu i per a les comunitats autònomes, informatiu.

El titular de la Hisenda espanyola, Cristóbal Montoro, es va enfrontar divendres passat a la bel·ligerància dels consellers autonòmics, que li van retreure que els culpés dels incompliments del dèficit a la vegada que els imposava uns objectius inassumibles. La rebaixa de l'objectiu donarà aire a aquests executius, tal com ja va avançar el mateix ministre, tot i que previsiblement alguns governs, entre els quals el català, seguiran protestant, perquè consideren que les autonomies haurien de tenir un objectiu superior. De fet, el vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras, havia arribat a detallar que a les comunitats els correspondria un límit de dèficit de l'1% aquest any, abans de la pujada de l'objectiu per al conjunt de les administracions públiques.

stats