Economia 08/06/2015

Mor, als 81 anys, el pare dels Playmobil

Horst Brandstätter va idear els populars clics l'any 1974, en plena crisi del petroli

Efe
2 min
clicks playmobil

BerlínEl propietari i creador de la companyia de joguines Playmobil, Horst Brandstätter, va morir dimecres als 81 anys després d'una vida dedicada a les joguines per a nens. La mort no s'ha sabut fins aquest dilluns, després que l'empresa hagi informat de la desaparició del creador d'una idea que "va revolucionar el mercat de la joguina i va posar un somriure a les cares dels nens de tot el món".

Brandstätter va entrar en el negoci familiar el 1952, als 19 anys, i es va formar com a modelador. Els seus dos oncles eren els que es feien càrrec de l'empresa en aquest moment, però no va passar gaire temps abans que el jove s'adonés que les màquines i els mètodes de treball estaven desfasats. Tenia només 21 anys quan es va unir al negoci com a accionista i va començar a promoure la innovació dins de la companyia.

Patint una autèntica aversió a la frase 'Nosaltres sempre ho fèiem així', Horst va unir visionàries idees amb coratge per a les reformes. La fórmula va resultar guanyadora: en poc temps van donar un significatiu èxit econòmic a la companyia. El 1958 la producció del 'hula-hoop' es va convertir en un èxit de vendes a tot Europa.

Però el seu èxit definitiu arribaria amb la crisi del petroli, en la dècada dels 70, després que Brandstätter demanés al seu cap de disseny, Hans Beck (1929-2009), que desenvolupés un "sistema de joc" totalment nou, que es pogués ampliar constantment. El seu requisit era aconseguir "la major quantitat de valor de joc en una quantitat mínima de plàstic". El resultat va ser tres figures de 7,5 centímetres –un cavaller, un obrer i un indi– que es van presentar al públic com a Playmobil a la fira de la joguina del 1974. Amb l'ajuda de Playmobil, la companyia de Brandstätter –de la qual era l'únic amo– es va convertir en el fabricant més gran de joguines d'Alemanya. Les vendes mundials del grup Brandstätter, que té 4.000 treballadors, van arribar el 2014 a 595 milions d'euros.

stats