Energia

Naturgy es desploma a la borsa després de caure la possible opa de Taqa i Criteria

El hòlding de La Caixa fa efectiva per 613 M€ la venda del 2,6% de Cellnex, que perd un 3,1% del seu valor

2 min
La seu de Naturgy a Madrid en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEls mercats no han rebut bé la fi de les negociacions entre CriteriaCaixa i el grup dels Emirats Àrabs Taqa sobre una possible oferta pública d’adquisició (opa) a Naturgy. Després que ahir a la tarda el hòlding inversor de la Fundació La Caixa comuniqués la notícia, aquest dimarts les accions de la companyia energètica han patit una davallada del 15%.

Els títols de Naturgy van tancar la sessió de dilluns per sobre dels 24 euros, un valor del qual no baixaven des de finals d'abril i que a primera hora d'aquest dimarts encara es mantenia, fins i tot amb un lleuger repunt, però perquè es trobava en subhasta, a causa de l'elevat nombre d'ordres de venda. Un cop finalitzada, les accions queien més d'un 11%.

Criteria i Taqa feia prop de dos mesos que negociaven l'entrada d'aquest segon grup a l'accionariat de Naturgy amb l'objectiu de donar una sortida als fons GIP i CVC, que tenen més d'un 40% del capital de la gasista i que havien manifestat el seu interès a deixar-la. Criteria, primer accionista de Naturgy (26,7%), havia trucat a la porta de Taqa per controlar aquest relleu i blindar el seu pes dins la que és la tercera companyia elèctrica d'Espanya i primera gasista. Aquest dimarts, Taqa també ha confirmat la trencadissa a través d'un comunicat a la borsa de valors d'Abu Dhabi. "No es durà a terme cap transacció", es desprèn del comunicat.

Ara el hòlding que presideix Isidre Fainé haurà de buscar altres vies, cosa que ahir ja va deixar entreveure en. En un comunicat, Criteria va reiterar el seu suport "explícit" al pla de transformació en el qual està immersa Naturgy i va subratllar que "manté normalment converses" per explorar possibles socis que puguin permetre a la companyia elèctrica aprofundir en aquesta transformació.

Algunes informacions apunten a un dels altres accionistes importants: el fons australià de pensions IFM que, sota la batuta de Jaime Siles, controla un 15% de Naturgy. Segons avança Expansión, IFM i CriteriaCaixa podrien explorar un moviment conjunt. Fonts d'IFM consultades per l'ARA no entren a valorar la informació i només es limiten a recordar que el seu interès a la gasista és ser un soci "a llarg termini". Això, però, és un fet clau per a l'estabilitat a Naturgy tenint en compte que es vol reforçar el pla industrial. En tot cas, cal tenir en compte que la relació entre IFM i CriteriaCaixa no ha estat sempre fàcil. El fons australià també va arribar a Naturgy a través d'una opa, però per sorpresa. Sigui com sigui, fonts del mercat apunten que un "pla B" serà imprescindible, però que és CriteriaCaixa qui "hauria de moure fitxa".

Desinversió a Cellnex

Poc abans de l'anunci de Naturgy, Criteria havia comunicat la seva intenció de desprendre's de la participació que tenia a Cellnex, que ha fet efectiva a primera hora d'aquest dimarts. El hòlding ha tancat la venda del 2,64% de la companyia de telecomunicacions per uns 612,8 milions d'euros, segons ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La reacció dels mercats en aquest cas ha estat més ponderada: les accions de Cellnex s'han despertat amb una caiguda superior al 2%, deixant el títol en els 32,8 euros, i han tancat la sessió amb un 3,1% en negatiu. L'operació s'ha portat a terme amb una col·locació privada de 18.623.226 accions ordinàries.

stats