Energia
Economia 13/03/2021

Naturgy perd un litigi de 1.340 milions d’euros

El Tribunal d’Arbitratge desestima la demanda per l’expropiació de la filial elèctrica colombiana

2 min
Intervenció policial a la seu d'Electricaribe l'any 2017

BarcelonaEl Tribunal d’Arbitratge Internacional de les Nacions Unides (UNCITRAL) ha desestimat les reclamacions de Naturgy –l’antiga Gas Natural– contra el govern de Colòmbia per la intervenció l’any 2016 per part del país sud-americà d'Electricaribe, la filial elèctrica de l’energètica catalana en aquell país. Naturgy reclamava a Colòmbia uns 1.600 milions de dòlars (uns 1.340 milions d’euros). “Avui el Tribunal d'Arbitratge Internacional ha decidit a favor de Colòmbia i ha desestimat en la seva totalitat les reclamacions de Gas Natural”, ha informat el govern colombià. “Gràcies a aquesta decisió, Colòmbia no haurà de pagar ni un sol peso”, emfatitza l’executiu del país sud-americà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant això, el tribunal també ha desestimat la reclamació de l’estat colombià, que en la seva contestació a la demanda va formular una reconvenció per aproximadament 500 milions de dòlars (uns 335 milions d’euros).

Fonts de Naturgy han indicat a Europa Press que la companyia està revisant els detalls del laude, dictat pel Tribunal de la Comissió de les Nacions Unides per al Desenvolupament Mercantil Internacional.

A més, assenyalen que treballen per poder recuperar part de la indemnització per altres vies, com, per exemple, a través de la reclamació iniciada el 2019 contra un grup d’entitats asseguradores a l’empara de l’assegurança de risc polític a Colòmbia que tenia subscrita l’energètica, i que li permetia poder recuperar fins a 500 milions de dòlars (uns 335 milions d’euros) en cas d’expropiació.

El març del 2017 Naturgy va iniciar un procediment arbitral davant del Tribunal de la Comissió de les Nacions Unides per al Dret Mercantil Internacional i el 15 de juny del 2018 va formalitzar la demanda en què elevava aquesta reclamació als mencionats 1.600 milions de dòlars.

El laude és un cop a les aspiracions de l’energètica que presideix Francisco Reynés de recuperar part de la seva inversió a Colòmbia, tot i que no té impacte comptable per a la companyia, ja que en el valor en llibres ja estava tot descomptat. En aquest sentit, Naturgy havia anat rebaixant en els últims anys la valoració de la seva participació a Electricaribe en els seus comptes, davant la dificultat per realitzar una valoració raonable com a conseqüència de la situació específica en aquell país. Electricaribe va ser adquirida per Unión Fenosa l’any 2000 i posteriorment es va integrar a Gas Natural quan la gasista va adquirir Fenosa el 2009.

Frau i impagaments 

El 2016 el govern de Colòmbia va decidir intervenir Electricaribe, que comptava amb més de 2,5 milions d’usuaris, a causa dels problemes financers que arrossegava l’elèctrica i que impedien l’adequada prestació de servei, segons l’executiu colombià. La companyia al·legava que part dels seus problemes eren causats per fraus en el consum d’electricitat i l'impagament de nombrosos usuaris. La llavors Gas Natural Fenosa va xifrar en 1.259 milions d’euros el deute que acumulava per impagaments de clients d’electricitat a Colòmbia.

Després de la intervenció d'Electricaribe, el grup es va replegar a Colòmbia, fins a completar la seva sortida del país el 2018.

stats