Economia 13/10/2016

Neinor tancarà l'any amb 850 pisos en construcció a Catalunya i compra més sòl

La promotora controlada per Lone Star ja acumula més de 1.000 milions en terrenys per construir

Xavier Grau
2 min
Juan Velayos: “Traurem uns 1.500 nous habitatges al mercat català en un parell d’anys”

BarcelonaNeinor Homes, la promotora controlada pel fons nord-americà Lone Star, espera tancar l'any amb quasi 850 pisos en construcció a Catalunya, segons ha explicat aquest dijous el conseller delegat de la companyia, Juan Velayos.

De moment, Neinor ja té en marxa les obres a cinc promocions, a Sant Adrià, Badalona, Sant Just i Barcelona, amb més de 460 pisos en construcció, i en les properes setmanes iniciarà la construcció de cinc promocions més, amb més de 382 pisos.

La companyia, que vol ser la primera promotora de l'Estat, ja acumula uns 1.200 milions d'euros en sòl urbanitzable per fer promocions a tot Espanya, i encara està negociant noves adquisicions, en concret, tres nous solars, un dels quals a Catalunya. Segons Velayos, amb aquest sòl acumulat es poden arribar a construir fins a 10.000 habitatges, cosa que comportaria la creació de 25.000 llocs de feina directes i indirectes.

El conseller delegat de la promotora ha destacat que el 2016, al setembre, ja han superat els objectius per a tot l'any. De fet, les vendes pugen fins a setembre a 280 milions d'euros, un 230% més que l'any anterior.

A tot Espanya la companyia té 38 promocions en comercialització, cosa que suposa uns 2.300 habitatges, dels quals de la meitat ja s'ha fet la prevenda.

Velayos s'ha mostrat segur que la promoció d'habitatges a Espanya serà un bon negoci els propers anys, perquè la xifra mitjana de nous habitatges a l'any entre 2008 i 2016 s'ha situat en uns 50.000, una quantitat molt inferior a les mitjanes històriques. "No cal tornar als 500.000 nous habitatges anuals", ha dit, però hi ha recorregut per doblar o triplicar el negoci. "Si no tornem a les errades d'abans de la crisi, aquest ha de ser un sector crític per al creixement de l'economia".

Entre els factors que impulsaran el negoci, Velayos ha destacat el mateix creixement econòmic (PIB), la "fam" que tenen els bancs de facilitar finançament hipotecari, les taxes d'esforç per a la compra –anys de salari anual necessaris per comprar un pis–, que encara són molt baixes, i la millora de l'ocupació.

No obstant això, Velayos ha indicat que el sector està encara molt fragmentat i per tant preveu que hi hagi operacions de fusió entre les empreses promotores, que cada cop necessiten més de la tecnologia i el 'big data' –Neinor té un acord amb Google– i la industrialització dels processos per tenir rendibilitat. El conseller delegat també a indicat que la idea és treure l'empresa a borsa "més d'hora que tard", malgrat que no ha volgut concretar dates.

Habitatges que surten de la fàbricaRespecte al perfil del comprador d'habitatge, ha indicat que la gran majoria és de reposició per a famílies amb fills que ja tenen un habitatge en propietat i volen canviar, i d'accés al primer habitatge en propietat de famílies amb fills petits, malgrat que cada cop més hi ha el comprador que és inversor patrimonialista que vol el pis per posar-lo de lloguer perquè en treu més rendiment que amb altres inversions.

stats