Economia 19/05/2021

Obre a Barcelona l'Ambar Center, un espai per frenar la progressió de l'Alzheimer

Un assaig de Grifols conclou que el recanvi del plasma sanguini redueix en un 71% el deteriorament dels pacients lleus i moderats

Ara
2 min
L'Alzheimer és la causa més freqüent de demència i causa problemes de memòria, pensament i comportament.

BarcelonaLa multinacional catalana d'hemoderivats Grifols obrirà aquests pròxims dies l'Ambar Center, un centre per recollir dades de la pràctica clínica generada pel procediment Ambar, el dispositiu mèdic que des de fa quinze anys permet fer recanvis plasmàtics periòdics a pacients d'Alzheimer, extraient-los el plasma de la sang i retornant-lo a les cèl·lules sanguínies amb albúmina, la proteïna més abundant a la sang. Així s'elimina una proteïna que s'acumula al cervell d'aquests pacients i que és la responsable del dany neuronal. Per tant, podria alentir el progrés de demència moderada i lleu.

Amb aquest nou espai, que es posarà en marxa amb la col·laboració de la fundació mèdica Ace Alzheimer Center Barcelona, es pretén fer un pas endavant en la lluita contra el deteriorament causat per l'Alzheimer, així com optimitzar l'Ambar a la pràctica mèdica i aconseguir que es converteixi en una nova opció terapèutica per a aquests pacients com més aviat millor. L'Ambar Center serà a Barcelona i estarà gestionat pels neuròlegs, neuropsicòlegs, especialistes en afèresi i personal d'infermeria amb formació i experiència en el procediment de recanvi plasmàtic de la fundació mèdica Ace Alzheimer Center Barcelona.

Grifols va fer un assaig clínic internacional, aleatoritzat i doble cec –controlat amb placebo–, amb 496 pacients d'entre 55 i 85 anys amb Alzheimer lleu i moderat de 41 hospitals de tot l'Estat i dels EUA. L'estudi es va dissenyar per avaluar l'eficàcia i la seguretat del recanvi plasmàtic amb albúmina, basat en la hipòtesi que la majoria de la proteïna beta-amiloide, una de les proteïnes que s'acumula al cervell dels pacients amb Alzheimer, circula al plasma unida a l'albúmina.

L'extracció del plasma podria desplaçar aquesta proteïna i limitar l'impacte de la malaltia en les funcions cognitives del pacient. Segons aquest estudi, la plasmafèresi va aconseguir reduir la progressió de la malaltia en els pacients en estadi moderat en un 61% més que els que havien estat tractats amb placebo. A més, es va observar una reducció del 71% pel que fa al deteriorament dels pacients tractats en la memòria respecte als pacients en estadi moderat i en el llenguatge en els que estan en un estadi lleu.

Grifols té previst obrir més centres de recanvi plasmàtic periòdic a Europa, els Estats Units i la Xina associant-se amb institucions mèdiques reconegudes per la seva feina en el camp de l'Alzheimer, una malaltia que actualment afecta més de 35 milions de persones a tot el món.

stats