FINANCES PÚBLIQUES
Economia 14/04/2016

Oriol Junqueras obre la porta a noves pujades d’impostos

La recaptació de tributs de la Generalitat cau al gener un 27% després de millorar un 17% el 2015

Xavier Grau
3 min
Oriol Junqueras obre la porta a noves pujades d’impostos

BarcelonaQuadrar els números és una feina prioritària per al vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, que per la via de la despesa hi veu poques possibilitats. Junqueras té previst tenir a finals de maig els pressupostos per al 2016 amb la intenció que s’aprovin al Parlament al juliol. Uns pressupostos que, per la via dels ingressos, no tindran “línies vermelles” per créixer, i això inclou possibles apujades d’impostos, segons va admetre ahir el vicepresident a TV3.

Oriol Junqueras va indicar que hi ha la possibilitat d’estudiar un augment en aquells impostos en els quals “la pressió fiscal estigui per sota de la mitjana espanyola”. Les possibles pujades d’impostos, va dir, es tractaran en la negociació pressupostària amb les forces polítiques que hi vulguin participar, però va alertar contra els dogmatismes. “Apujar o abaixar un impost és bo o dolent en funció del context fiscal global i econòmic en què estàs”, va indicar. I malgrat admetre que en aquest moment convindria alguna rebaixa d’impostos, va deixar clar que “no hi ha capacitat per fer rebaixes fiscals”.

Una Agència Tributària més forta

Oriol Junqueras també va fer una ferma defensa de la recaptació d’impostos per part de la Generalitat i el desenvolupament de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que, segons va dir, “no ha liquidat mai cap impost”. Va recordar que l’ATC té cedida la recaptació als registradors, la qual cosa té un cost de 10 milions anuals -per un contracte que va firmar l’anterior govern quan estava en funcions-, i el cobrament executiu a “la Hisenda de Montoro”, amb un cost 25 milions d’euros. El vicepresident va dir que s’intentaran recuperar aquestes funcions i potenciar l’ATC, no només perquè des d’un punt de vista independentista es vulguin recaptar els impostos, sinó perquè “algú que no vulgui un estat independent també hauria d’intentar tenir els seus instruments, tal com fan altres comunitats autònomes”.

No obstant això, Oriol Junqueras va destacar que els pressupostos s’han de construir sobre uns criteris que no existeixen i unes estimacions poc fonamentades que fa el govern espanyol i que es tradueixen en les bestretes sobre els impostos estatals. Això fa que “la recaptació fiscal que es deriva del creixement econòmic” no es percebi, “perquè hi ha algú mentrestant que se’n beneficia”, ja que l’estat espanyol “calcula a la baixa les bestretes i fa unes liquidacions que es no produeixen al cap de dos anys sinó al cap de dos anys i set mesos o de tres anys”.

La possibilitat de generar nous ingressos per la via impositiva anirà lligada als pròxims pressupostos i, de moment, amb la pròrroga actual, sembla difícil, tal com es veu a l’últim informe mensual dels tributs de la Generalitat, corresponent al mes de gener. Les dades reflecteixen una lleu pujada d’un 0,4% dels impostos gestionats per l’Estat (que inclouen les bestretes d’impostos lligats al model de finançament) però una caiguda del 27,5% dels ingressos tributaris que gestiona la Generalitat respecte al mateix mes de l’any passat. Els ingressos, en alguns casos, han sigut inexistents perquè els tributs han sigut suspesos pel Tribunal Constitucional per recursos de l’Estat, i altres encara no han entrat en els terminis de liquidació.

Ingressos tributaris gestionats per ATC

La dada del gener contrasta amb el tancament del 2015, quan la millora de l’economia es va reflectir en la recaptació de la Generalitat, especialment en el tributs lligats al sector immobiliari, com Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats. En total, la recaptació va pujar a 2.657 milions d’euros, un 16,75% més. La caiguda de la recaptació al gener, segons fonts del departament d’Economia, pot respondre a la “falta d’aplicació d’ingressos recaptats”, és a dir, a tributs que ja s’han cobrat però que encara no s’han distribuït comptablement, i al fet que les dades són provisionals.

stats