Institucions
Economia Patronals 13/12/2022

La tensió amb la Cambra obliga a ajornar la renovació de la Fira

La falta de consens pels dos consellers nous n'impossibilita els nomenaments

3 min
La Fira de Barcelona acollirà el gran centre de recepció de refugiats d'Ucraïna.

BarcelonaLa tensió és palpable a les institucions empresarials catalanes. Les imminents eleccions a les cambres de comerç evidencien la crispació de l'establishment, que ara ha entrat en una nova pugna per la Fira de Barcelona. A cinc dels nou consellers de la Fira se'ls acaba el mandat i n'hi ha dos que no poden renovar-lo perquè han exhaurit el màxim d'anys permesos. Els tres restants sí que poden continuar, però segons ha pogut saber l'ARA, la falta de consens en els nous noms els deixen a la corda fluixa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No n'hi ha per a menys: es tracta de cinc noms ben coneguts entre l'establishment barceloní, perquè els dos que han de sortir del consell d'administració són Pedro Fontana i Kim Faura: tots dos han excedit el màxim de tres mandats de quatre anys. I els tres que estan pendents de renovar són Luis Conde (Seeliger y Conde), Agustí Cordón (Culmia) i Miquel Martí (Moventia).

El funcionament del consell d'administració de la Fira és el següent: està format per empresaris, els noms dels quals han de sorgir del consens del consell general, que ocupen a parts iguals la Cambra de Comerç de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. La Cambra és l'encarregada de proposar els noms dels consellers i les dues administracions els han de ratificar. Si no hi ha consens entre els tres òrgans no hi ha nom que valgui, i això ha encallat la situació aquestes últimes setmanes.

Reunió fallida

La reunió del consell d'administració que havia d'abordar la renovació dels consellers s'havia de fer aquest dimecres, 14 de desembre, però tot apunta que finalment no se celebrarà perquè no s'ha aconseguit el consens. Fonts pròximes a les negociacions apunten a l'ARA que tant la Generalitat com l'Ajuntament "estan rebent molta pressió de l'establishment i d'aquí ve tot el nerviosisme".

De fet, segons les mateixes fonts, l'empresariat va proposar a la Cambra que es ratifiquessin els tres noms que es poden renovar mentre no s'arribés al consens i deixar per a més endavant el nomenament de les dues cares noves. Però des de la Cambra s'hi neguen i forcen l'acceptació de les seves propostes: "Es renovaran Conde, Cordón i Martí sempre que l'establishment i les administracions acceptin els dos noms nous", apunten fonts coneixedores de la negociació.

Cares noves

La Cambra rema a contracorrent per trobar dos noms que encaixin amb l'Ajuntament i la Generalitat i que, alhora, no s'allunyin gaire de l'ideari de la institució. Fonts consultades per l'ARA asseguren que l'opció "ideal" és que "siguin dues dones potents" i aquesta és la via que s'explora amb més insistència.

Fonts pròximes a les negociacions apunten entre bambolines el nom d'Anna Navarro Schlegel, una personalitat molt coneguda del món tecnològic que agrada als tres actors i que en principi, sempre segons aquestes fonts, ja estaria pactada. Ara el repte és l'altre nom.

La Generalitat proposa cares més pròximes a l'empresariat tradicional català i l'Ajuntament, per la seva banda, té en ment un perfil més baix. "Malgrat que no acabem de posar-nos d'acord en algun detall, tenim bon rotllo entre tots", expliquen algunes fonts a l'ARA. "No hi ha hagut un xoc, el conflicte és més petit del que ha transcendit. La Cambra, potser perquè són novells, va creure que podia imposar els noms, però no és així: s'han de consensuar", diu una font interna.

Sigui com sigui, i a l'espera d'arribar al consens, el consell d'administració s'ajornarà i tot apunta que la renovació no es farà fins a finals de desembre "o potser fins i tot al gener". A efectes pràctics, el retard no afecta en cap sentit la Fira ni la seva activitat habitual, però sí que deixa l'establishment en suspens durant les vacances de Nadal. Fonts pròximes a l'ens firal han expressat la seva tranquil·litat i han assegurat que la situació es resoldrà aviat. I recorden que "amb la Fira no s'hi juga".

stats