Economia 12/10/2014

Com serà el guanyador del Nobel d'economia? Home, d'edat avançada i dels Estats Units

La gran majoria dels guanyadors complien els tres requisits. El nord-americà William Baumol, de 92 anys, és l'únic economista que apareix a quasi totes les travesses

Europa Press
1 min

MadridAquest dilluns la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències entregarà el Nobel d'economia, amb el qual es posa fi als premis del 2014. Com és habitual cada any, la travessa amb els noms dels favorits és àmplia i contradictòria, de manera que aventurar (amb un mínim de possibilitats d'èxit) el nom del guanyador és una tasca estèril.

El perfil dels candidats és un home dels Estats Units (el 66% dels premiats eren d'allà) i d'edat avançada (ja que la mitjana és de 67 anys entre els vencedors).

Entre els 74 guardonats, l'única dona que ha guanyat el Nobel d'economia ha estat Elinor Olstrom, distingida el 2009 junt amb el seu compatriota Oliver Williamson.

En els últims anys, a més, el premi ha estat compartit. L'últim a guanyar-lo en solitari va ser Paul Krugman (llegiu el seu últim article aquí), que va guanyar el 2008. L'any passat van rebre el guardó tres economistes de cop: Fama, Hansen i Schiller.

L'únic favorit

William Baumol, professor de la Universitat de Nova York, és l'únic economista que apareix a quasi totes les travesses per al Nobel. Baumol ha destacat per les seves investigacions en emprenedoria, així com per la seva teoria dels mercats contestables. Amb 92 anys, seria el Nobel d'economia més veterà.

stats