Economia 25/05/2012

El govern espanyol agilitza els tràmits per obrir botigues en un temps rècord

Els comerços de menys de 300 metres quadrats ja no necessitaran cap llicència per obrir

Joan Faus
1 min

MadridEl govern espanyol ha aprovat avui el decret llei de l'anomenada autollicència exprés, que permetrà al petit comerç obrir sense llicència i sense haver d'esperar els terminis actuals, que van de sis a divuit mesos. L'objectiu és fer més àgils els tràmits i reduir els costos per als botiguers. La normativa es limitarà a 300 metres quadrats -encara que les autonomies podran ampliar-ho- i l'ha podran aplicar tant les empreses petites com les grans.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per obrir un comerç, fins ara calia una llicència de funcionament, manteniment i obres, la qual cosa suposava "retards i molts diners", ha admès Soraya Sáenz de Santamaría en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Ara només caldrà anar amb una declaració responsable a l'ajuntament i es podrà obrir immediatament, això sí, pagant els impostos corresponents, i després serà l'ajuntament qui revisarà que estigui tot en ordre, ha dit la vicepresidenta del govern espanyol. Un decret que busca "canviar la cultura administrativa, liberalitzar el comerç, simplificar i agilitzar tràmits i donar suport als emprenedors".

El canvi no afecta Catalunya, ja que només cal una llicència d'obertura a partir dels 1.300 metres quadrats. Els comerços de 400 a 1.300 metres quadrats necessiten una comunicació prèvia, però cap llicència, mentre que els de menys de 400 metres quadrats no requereixin ni comunicació prèvia.

La vicepresidenta ha lamentat que actualment Espanya ocupi el lloc 45 en la llista de països del món amb més dificultats per obrir establiments. Ha explicat que la mesura beneficiarà el 5% del PIB, 800.000 treballadors, 600.000 locals i 435.000 empreses.

stats