Economia
Economia 27/09/2011

Polèmica entrevista de la BBC a un especulador anglès: “Cada nit me'n vaig al llit somniant amb una altra recessió"

Alessio Rastani afirma que el mercat “petarà” sense que els governs europeus hi puguin fer res, i aconsella a la gent que protegeixi els seu diners i tracin un bon pla per treure un rèdit de la crisi

Ara
2 min

BarcelonaLa visió apocalíptica de l'inversor Alessio Rastani sobre la situació econòmica europea actual està donant la volta al món a través d'un vídeo penjat a YouTube.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una polèmica entrevista aquest dilluns a la BBC, Rastani afirma que el mercat “petarà” sense que els governs europeus hi puguin fer res i assegura, sense escrúpols, que aquesta serà la millor situació per als especuladors: “No ens importa que arreglin l'economia, la nostra feina és guanyar diners, i jo fa tres anys que somnio amb aquesta crisi”.

Amb la serenor i la calma d'algú que coneix les dinàmiques del mercat, Rastani explica que “la borsa s'enfonsarà perquè els mercats estan dominats per la por”, i argumenta que “els inversors i els emprenedors” no creuen en els rescats financers perquè saben que el mercat “està cremat, acabat”. Rastani subratlla que als inversors europeus “no els importa l'euro” i assegura que “s'estan emportant els diners cap a actius més segurs”.

El moment més punyent de l'entrevista arriba quan la periodista li pregunta què creu que poden fer els govern per augmentar la confiança dels inversors. Rastani assegura que “és molt complicat que això passi”, i reconeix que ell és “un especulador” i l'únic que l'importa és fer diners: “Si veig una oportunitat, m'hi llanço”, rebla Rastani, i subratlla que als especuladors no estan preocupats per “com els governs trauran l'economia d'aquesta situació”. Rastani incrementa la fredor de les seves paraules i confessa que cada nit se'n va al llit "somniant amb una altra recessió”, i recorda que durant la depressió dels anys 30, després del crac dels mercats, la gent preparada per treure un rèdit d'aquesta situació ho va fer, i qualsevol persona té l'oportunitat de fer-ho ara: “Quan el mercat peti i l'euro i les grans companyies s'enfonsin, si saps què fer, si tens un bon pla, podràs fer molts diners”, assegura Rastani.

La duresa de les seves paraules augmenta en el tram final de l'entrevista, en què assegura que “aquesta crisi econòmica és com un càncer”, i “si et limites a esperar i a mirar a veure què passa, anirà creixent com un càncer i aleshores serà massa tard”. Rastani alerta que “no és el moment de fer-se il·lusions que els governs solucionin les coses”, i adverteix que el domini del món està a les mans de "Goldman Sachs", al qual “no li importa aquest rescat, ni tampoc els grans fons”. L'especulador assegura que tothom està en condicions de treure un rèdit de la crisi econòmica, “l'únic que s'ha de fer és aprendre a guanyar diners en un mercat que s'enfonsa”, i aconsella a tothom que protegeixi “els seus actius i tot el que tinguin”, perquè “en menys de 12 mesos els estalvis de milers de persones desapareixeran”, i això “és només el principi”.

stats