Economia 15/08/2016

El president de la Cambra rebutja més retallades a les comunitats

Demana que l'ajustament el faci l'administració central

Europa Press
2 min
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, defensa que la recuperació “s’accelera” i no té marxa enrere.

BarcelonaEl president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha considerat que les comunitats autònomes no poden assumir més retallades perquè Espanya pugui complir l'objectiu de dèficit marcat per la Unió Europea, i ha assenyalat que s'haurien de fer ajustaments en l'administració central de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Crec que ja s'ha retallat tot el que es podia retallar, en àmbits com sanitat i educació, però el que no s'està retallant és l'administració central de l'Estat", ha manifestat Valls en una entrevista d'Europa Press, i ha considerat que s'haurien d'eliminar duplicitats amb les autonomies.

Ha posat com a exemple ministeris com el de Sanitat i Cultura, que tenen gairebé totes les competències transferides, per la qual cosa hi ha duplicitats i excés de personal que, segons la seva opinió, caldria ajustar.

Ha afirmat que l'única manera perquè es pugui portar a terme aquesta reforma estructural és amb un consens "o obligats per un rescat com li va passar a Grècia", per la qual cosa ha reclamat un acord entre els principals partits espanyols per portar-ho a terme.

Sobre el marge que tenen les autonomies per assumir més retallades, ha subratllat: "Aquí, més retallades no es poden fer; al contrari, el que caldria fer és derivar més finançament amb la reforma del sistema de finançament autonòmic, que ja tocava fa dos anys".

Valls ha constatat que el govern espanyol ja controla les autonomies a través de la llei d'estabilitat, i especialment a Catalunya, i ha opinat que l'Estat hauria de "començar a fer els deures per reduir l'administració general".

Rodalies tercermundistes

Valls ha retret la falta d'inversions a Catalunya per part del govern espanyol, i ha titllat la situació de Rodalies de "tercermundista".

Ha sostingut que és "innegable" que Catalunya fa anys que està discriminada des del punt de vista econòmic, i ha fet referència a la clàusula addicional tercera de l'Estatut, que preveia inversions en infraestructures en un percentatge equivalent al PIB català, i ha lamentat que només es va complir durant dos anys de govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

"Això es reflecteix en fets que són realment d'una gravetat inqüestionable, com el tema de Rodalies. Això és tercermundista", ha manifestat, i ha considerat que la falta d'inversions a la xarxa ferroviària a l'àrea metropolitana de Barcelona és injusta.

Procés sobiranista

Valls ha alertat que els polítics aprofiten aquesta situació, i ha considerat que si el govern espanyol hagués invertit més a Catalunya "la cosa hauria anat d'una altra manera", referint-se al procés sobiranista.

Ha sostingut que els pactes i acords en anys anteriors van comportar resultats positius, com l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, mentre que "la lluita i l'enfrontament dels uns i dels altres porta a no avançar".

stats