Economia 27/09/2012

El govern espanyol apujarà un 1% les pensions el 2013

Els pressupostos espanyols del 2013 inclouen un ajust de 13.000 milions. Donen prioritat a la reducció de la despesa. Montoro no aclareix si es pagaran els deutes pendents amb Catalunya

J.faus/j.rusiñol
2 min

MadridEls pressupostos per al 2013, que aquest dijous ha aprovat el consell de ministres, inclouen una pujada de l'1% del valor de les pensions el proper any, cosa que suposarà augmentar un 4% la despesa total en pensions, segons ha anunciat aquest dijous el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que no ha deixat clar si es revaloritzaran les pensions d'aquest any, que també van pujar un 1%. Aquest augment de les pensions força el govern a fer marxa enrere, i no abaixarà, com havia dit, un punt el cost de les cotitzacions socials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els pressupostos inclouen un ajust de 13.000 milions però Montoro no ha aclarit si aquesta xifra està inclosa o no en l'ajust de 28.500 milions que preveia pel 2013 el pla pressupostari pels propers anys enviat a Brussel·les a l'agost. El ministre ha eludit respondre si els comptes inclouen els deutes pendents amb Catalunya en matèria d'inversions.

Els comptes se centren més en la reducció de la despesa, el 58% del total, que a augmentar els ingressos, el 42% restant. El ministre ha insistit en la importància de mantenir la protecció social. Als pressupostos del 2012, les actuacions per reduir la despesa suposaven el 44% del total, mentre que les mesures per augmentar els ingressos, el 56%.

Inclouen, a més, canvis fiscals per valor d'uns 4.000 milions. Per exemple, un nou tribut per als guanyadors de premis de loteria superiors als 2.500 euros, que suposen el 40% del total de premis. El govern espanyol espera obtenir 800 milions amb aquesta mesura. També hi ha un canvi en l'impost de societats, amb un límit del 70% de la deducció de les amortitzacions per a les grans empreses per als anys 2013 i 2014, amb què espera recaptar 2.371 milions.

Preveuen recaptar 175.000 milions amb ingressos tributaris, un 3,8% més respecte als comptes d'aquest any. Per exemple, pronostiquen un augment de la recaptació d'un 1,5% de l'IRPF i del 14% de l'IVA.

Les despeses de l'Estat creixen un 5% com a conseqüència de la pujada de la partida per pagar interessos del deute i les transferències a la Seguretat Social. De la despesa total, el 63% va destinat a mesures socials. Les despeses dels ministeris cauen un 8,9%.

Els pressupostos aposten pel creixement de pensions, beques i interessos de deute. Així ho ha anunciat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha dit que en "l'equilibri" entre contenir despesa i augmentar ingressos es posa l'accent en la primera part. Segons ha dit, això demostra "la reestructuració de l'administració" que està fent l'executiu de Rajoy. Ha assegurat que la previsió d'ingressos per al 2012 "es complirà".

Els comptes es basen en el quadre macroeconòmic anunciat al juliol –que preveu una caiguda del PIB del 0,5% el 2013– i tenen com a principal objectiu reduir el proper any el dèficit fins a l'objectiu del 4,5%.

El govern espanyol també ha aprovat un pla de noves mesures estructurals, que planteja 43 noves lleis, entre elles les destinades a garantir la unitat del mercat espanyol. També es preveu un paquet de mesures de liberalització.

stats