Economia 13/04/2016

La inflació encadena el segon mes consecutiu en negatiu a Catalunya

La taxa d'IPC anual cau un 0,6% al març, una dècima més que al febrer, mentre que l'estatal també és negativa, del 0,8%

D.s.u. / E. F.
2 min
L'EURO TRASTOCA EL CISTELL DE MERCAT Parada d'aviram al mercat de la Boqueria, a Barcelona. L'Organització de Consumidors i Usuaris estima que els productes d'alimentació són els que més han traslladat al consumidor l'alça de preus des del gener del 2002, amb l'arribada de la moneda única europea.

Madrid / BarcelonaEls preus no remunten en aquest primer trimestre de l'any. La inflació catalana va encadenar al març el segon mes en negatiu amb una caiguda anual del 0,6%, una dècima més que al febrer. Pel que fa a l'índex de preus al consum (IPC) estatal també va mantenir-se en terreny negatiu al març, amb una caiguda del 0,8%, segons les dades de l'INE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En comparació amb el febrer, els preus van créixer el mes passat un 0,6% tant a Espanya com a Catalunya, tot i que l'explicació a aquest augment cal buscar-la en l'augment del preu del vestit i del calçat, que van pujar un 4,4%, pel final de les rebaixes d'hivern. De fet, l'any passat, de febrer a març l'IPC va pujar també un 0,6%.

La inflació encadena el segon mes consecutiu en negatiu a Catalunya

De la seva banda, la caiguda de la taxa interanual s'explica sobretot per l'evolució del preu dels aliments i begudes no alcohòliques i perquè la pujada dels carburants va ser menor que la d'un any abans. De fet, el transport segueix sent el que més cau de preu a Catalunya al març, amb una davallada del 5,4%, malgrat l'estabilització dels preus en els últims mesos del preu del petroli i de la gasolina. A continuació, les despeses relacionades amb l'habitatge -que inclouen l'electricitat i el gas, també subjectes a la fluctuació del petroli-, cauen un 5,2% anual. Tota la resta de grups inclosos en l'estadística pugen, a excepció de la medicina, en plena guerra de preu de les assegurances mèdiques, que cau una dècima.

A Espanya, la inflació ja encadena tres mesos en negatiu després de tancar el 2015 amb una taxa del 0,0%. L'actual caiguda del 0,8% de l'IPC suposa una de les taxes més baixes des del gener de l'any passat, quan els preus van situar-se en el -1,3%, un terra que no es veia des del juliol del 2009, segons l'INE.

Al govern espanyol no li preocupa

La inflació negativa segueix sense preocupar el govern espanyol. El secretari d'Estat d'Economia en funcions, Íñigo Fernández de Mesa, ha explicat aquest dimecres que la taxa de l'IPC es deu en gran part a la moderació dels preus del petroli, i que en virtut de com es comportin en els pròxims mesos la inflació podrà tornar a terreny positiu. Això no obstant, s'ha mostrat convençut que es produirà.

La patronal CEOE, per la seva banda preveu que l'evolució de la inflació seguirà "molt condicionada" pel comportament del preu del petroli, de manera que de mitjana aquest any la inflació podria ser "lleugerament negativa". La patronal assenyala que de mantenir el preu del petroli en els nivells actuals, podria perllongar el període d'inflació en taxes negatives, almenys, durant la primera meitat de l'any, "recuperant valors positius en la segona part de l'any".

UGT ha advertit que les dades reflecteixen una situació econòmica feble i de baix consum per les dificultats de les famílies, l'atur i la devaluació salarial. El sindicat veu urgent reorientar les polítiques econòmiques per fomentar l'ocupació de qualitat i amb drets i l'augment real dels salaris, tot per tal d'impulsar la demanda interna i el consum.

stats