Economia 31/03/2016

Els preus continuen en mínims a Espanya i cauen un 0,8% al març

La inflació a l'eurozona remunta, però es manté en negatiu, a les portes que s'activin les noves mesures d'estímul del BCE

Dani Sánchez Ugart
2 min
El cèntim sanitari era un tribut de l’Estat sobre la benzina. Posteriorment, se cedien els ingressos a les comunitats.

BarcelonaL'evolució dels preus continua en un terreny anormal a Espanya. L'índex de preus al consum (IPC) va caure al març un 0,8% en termes interanuals, la mateixa davallada que al gener, segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb aquesta dada, s'acumulen 10 mesos amb els preus a la baixa (en aquest temps, la xifra més alta va ser la del desembre, quan l'IPC va tancar al 0%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En termes mensuals, en comparació amb el febrer, els preus van pujar sis dècimes, el mateix que al març de l'any passat, com a conseqüència, en bona part a la fi de les rebaixes.

Els preus continuen en mínims a Espanya i cauen un 0,8% al març

I la baixa inflació no és exclusiva d'Espanya. A l'Eurozona, els preus van caure un 0,1% en un any, segons les dades avançades publicades per l'Eurostat, l'oficina europea d'estadística. Això vol dir, d'una banda, que Espanya es continua situant en la part baixa dels països europeus pel que fa a inflació (tot i que no hi ha dades per països, en tractar-se de la dada 'flash') i que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, manté intactes els arguments que li van dur a engegar noves mesures d'estímul, i que passen, entre altres, per la necessitat d'estimular els preus.

L'objectiu d'inflació del BCE és just per sota del 2%, i ja fa molts mesos que l'indicador es manté ben lluny, per la part baixa, d'aquesta fita, com a conseqüència de la baixada continuada del preu del petroli i altres matèries primeres. Amb els dubtes que planen sobre l'economia, Draghi té marge per actuar amb una política monetària expansiva que estimuli el consum, i a la vegada animi la inflació.

Les xifres d'inflació avançades per l'INE no inclouen les dades de Catalunya, que en l'últim mes amb dades (el febrer) ha marcat una inflació més elevada que el conjunt de l'Estat, malgrat mantenir-se en terreny negatiu en els últims tres mesos.

Més vendes del comerç al detall

Mentre els preus no aconsegueixen refer-se, les vendes del comerç al detall encadenen 17 mesos a l'alça a Catalunya. El febrer el comerç minorista va repuntar un 5,3% a Catalunya respecte el mateix mes de l'any anterior, una pujada més moderada que la que ha experimentat el sector al conjunt de l'Estat, on el repunt ha arribat al 7,4%, el major en 16 anys i principalment impulsat per la millora en les grans cadenes i les grans superfícies, que també incrementen les vendes més d'un 7% en tots dos casos. Eliminant els efectes estacionals i de calendari, la facturació del comerç minorista va créixer un 3,9% en comparació amb el febrer passat.

Pel que fa a l'ocupació al sector, al conjunt de l'Estat va avançar un 1,6% i a Catalunya un 2,2%. On més va créixer va ser a les Illes Balears, amb un 3,5% més d'ocupació que el febrer del 2015. Els tipus de comerç que van empènyer la creació d'ocupació al sector també van ser les grans cadenes i les grans superfícies

stats