Economia 15/01/2013

Els preus tanquen el 2012 amb una pujada del 3,6% a Catalunya

La inflació anual es manté al mateix nivell que al novembre. L'IPC al conjunt de l'Estat tanca al 2,9%

Agències
2 min
Bons veïns que ho fan més fàcil

MadridEl 2012 ha tancat amb una inflació del 3,6% a Catalunya, el mateix registre que al novembre i 7 dècimes per damunt del conjunt de l'Estat (2,9%), segons l'índex de preus de consum (IPC). La dada, avançada fa dues setmanes, ha sigut confirmada aquest dimarts per l'Instituto Nacional de Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 2012 va començar amb un 2,5% d'inflació a Catalunya al gener, cinc dècimes per damunt del conjunt de l'Estat, i va tenir una punta màxima del 3,8% a l'octubre −3,5% al conjunt de l'Estat.

L'IPC del mes de desembre és el que es pren com a referència per actualitzar els salaris que encara es revaloritzen amb aquest indicador.

Al conjunt de l'Estat, la variació mensual de l'IPC s'ha situat al 0,1%, mentre que la inflació subjacent −que exclou la variació dels preus dels aliments frescos i l'energia− ha disminuït dues dècimes, fins al 2,1%, i la diferència amb la taxa de l'índex general ha augmentat vuit dècimes.

El grup amb més influència positiva en l'IPC interanual han sigut els aliments i les begudes no alcohòliques, en què els preus han pujat una dècima i han situat la taxa en el 3%, especialment els llegums, les hortalisses fresques i els olis.

La baixada dels preus del gasoil per a la calefacció, que el desembre del 2011 van augmentar, ha fet que en l'habitatge baixés la taxa dues dècimes, fins al 5,6%.

Destaquen les pujades anuals dels medicaments i el material terapèutic (27,1%), de l'educació universitària (22,4%), els ous (19%), les patates i els seus derivats (16,9%), olis i greixos (16%), la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua (10%).

L'INE també ha publicat avui la taxa de variació anual de l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH), que no va variar respecte a la del mes anterior i es va situar en el 3%, xifra que també coincideix amb l'indicador avançat publicat el 2 de gener.

Segons l'INE, les úniques comunitats on va augmentar la taxa anual de l'IPC van ser Cantàbria (3,6%) i el País Valencià (3%), on va pujar una dècima, mentre que Madrid, amb un 2,5%, és on més va baixar, tres dècimes respecte al mes anterior.

stats