Economia 07/01/2014

Primera llavor per a un futur pacte nacional per a la indústria

El Govern rep 138 propostes consensuades pel món acadèmic empresarial i sindical per impulsar el sector productiu català

Acn / Redacció
3 min
Els integrants del Pacte per a la Indústria reunits amb Artur Mas. ACN

BarcelonaEl Govern fa seves les 138 propostes del pacte per a la indústria com la "possible llavor" d'un gran acord nacional per impulsar el sector productiu català. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha rebut aquest dimarts al Palau de la Generalitat els representants de les principals organitzacions sindicals, empresarials, acadèmiques i professionals catalanes que han reclamat que la indústria sigui l'eix de la recuperació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha destacat la sintonia entre les propostes del pacte i les polítiques del Govern, però ha recordat que l'executiu no pot assumir-les plenament per manca de competències en determinades àrees o bé per les limitacions pressupostàries.

Puig ha explicat que les propostes del pacte i les polítiques industrials del Govern coincideixen "entre un 70% i un 80%", en matèries com la potenciació del clústers, la formació professional, les infraestructures, el finançament, o la innovació.

En altres punts, com ara l'ampliació de les vies de finançament o la solució als elevats costos energètics, Puig ha recordat que la manca de competències i les estretors pressupostàries faran difícil comprometre's a aconseguir les millores que desitja el sector.

El president del Pacte per a la Indústria, Joan Trullén, ha celebrat que el president Mas hagi fet una "valoració molt positiva" de les propostes del pacte i hagi adquirit el "compromís d'adoptar el gruix de les mesures" consensuades. Trullén ha indicat que les mesures s'han d'adoptar en "un procés de nou pacte industrial" i "d'acord estratègic de país".

Trullén ha reconegut que el document és "ambiciós" perquè recull propostes en camps molt diferents, totes encaminades a la recuperació de l'economia catalana de la mà de la indústria del país. Els representants del Departament d'Empresa i Ocupació i del Pacte faran un seguiment del compliment de les propostes en reunions bilaterals i es farà una avaluació en aquest sentit abans de l'estiu.

Reunió a Palau entre el president Mas i els agents socials

Els màxims representants de les institucions, agents socials i societat civil que aglutinen la plataforma Pacte per a la Indústria a Catalunya han lliurat aquesta tarda al president de la Generalitat, Artur Mas, un catàleg de mesures per a situar les polítiques industrials al centre de l'estratègia per a la revitalització industrial i econòmica de Catalunya i la recuperació de l'ocupació.

Les 138 mesures, que es van aprovar el mes de juny, comprenen diversos àmbits que van des del finançament, la formació, recerca i desenvolupament, política de clústers i desenvolupament d'infraestructures i energia, tot en el marc europeu per al desenvolupament industrial (Europa 2020). Les propostes són una estratègia per sortir de la crisi amb l'impuls del creixement, l'increment de la competitivitat i la capacitat exportadora i la recuperació dels nivells d'ocupació anteriors a la crisi, segons el document acordat per les institucions que promouen el Pacte per a la Indústria.

El missatge que el Pacte per a la Indústria vol fer arribar al Govern i al president Mas és que "no hi pot haver una economia forta sense una indústria forta. Només una resposta industrialista pot treure Catalunya de la greu crisi actual com ho ha fet en el passat. L'ampli perímetre d'activitats, que a Catalunya van des de la manufactura com a nucli central fins als serveis a la indústria, la recerca i la difusió del coneixement, han de ser la sòlida base d'una economia productiva i competitiva per al segle XXI".

A l'acte hi han assistit Joan Carles Gallego (CCOO), Josep Maria Álvarez (UGT), Joaquim Gay de Montellà (Foment), Josep González (Pimec), Dídac Ramírez (UB), Enric Fossas (UPC), Manel Sabés (UAB), Jordi Guix (Col·legi d'Enginyers Industrials), Narcís Bartina (Col·legi d'Enginyers Tècnics), Joan B. Casas (Col·legi d'Economistes), i Joan Trullén, president del pacte per a la indústria.

Els representats d'aquestes institucions han demanat al president Mas un compromís per traslladar en els pròxims mesos a l'agenda de govern les propostes del pacte per a la indústria, per dotar-les pressupostàriament i amb calendari d'execució. Així mateix, la petició s'estén a fer del Consell Català de l'empresa l'organisme de concertació social permanent per a als temes de política industrial.

stats