Economia 08/07/2016

Quatre condemnats per manipular el Líbor

Tres dels operadors van ser sentenciats després d’un judici d’onze setmanes i un quart es va declarar culpable

Quim Aranda
2 min
Els escàndols a la City s’han succeït els últims anys.

LondresQuatre exbanquers de Barclays van ser ahir condemnats a diferents penes de presó per un tribunal londinenc per haver manipulat el tipus d’interès interbancari, el Líbor (l’equivalent britànic a l’Euríbor), que es fixa a Londres per a operacions de préstec de diners a curt termini entre els bancs. Tres dels operadors van ser sentenciats després d’un judici d’onze setmanes i un quart es va declarar culpable. El tribunal, que va emetre el seu veredicte dilluns, no va arribar a cap conclusió quant als càrrecs que s’havien presentat contra dos acusats més, que ara hauran de fer front a un nou judici.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Joy Merchant, de 45 anys, ha sigut sentenciat a sis anys i mig de reclusió. Jonathan Mathew, de 35, i Alex Pabon, de 45, hauran de complir penes de quatre anys i dos anys i nou mesos, respectivament. El quart implicat, Peter Johnson, de 61 anys, ha sigut sentenciat també a quatre anys d’empresonament. La seva declaració de culpabilitat, però, es remunta a l’octubre del 2014.

El tribunal va considerar Merchant màxim responsable del delicte, per al qual va comptar amb la complicitat del seu subordinat, Mathew, sobre el qual va exercir una posició d’abús de poder. Tots els condemnats invertien en els mercats alhora que “exercien la seva influència sobre els resultats”.

En tant que l’índex Líbor és utilitzat per prestataris i prestadors d’arreu del món per fixar els preus dels préstecs per valor de milers de milions de lliures, ofertes i transaccions de derivats, l’activitat delictiva dels sentenciats podria haver tingut un impacte en cadena a escala mundial.

Així, el jurat va ratificar el punt de vista de la fiscalia, segons el qual l’actitud dels tres condemnats era “deshonesta”. A l’hora de dictaminar el veredicte també va destacar que l’acció dels operadors podria “haver soscavat la credibilitat de com s’estableix el tipus d’interès interbancari i, en un sentit més ampli, de tot el mercat financer”. Els antics banquers hauran de complir, com a mínim, la meitat de la sentència abans de poder demanar la llibertat condicional. Els dos acusats que s’enfronten a un nou judici són Stylianos Contogoulas i Ryan Reich. En un judici anterior, l’antic corredor d’UBS i Citi Group, Tom Hayes, va rebre la condemna més elevada fins ara per un cas així: 11 anys de presó.

Problema estructural

L’escàndol de la manipulació del Líbor ha tocat estructuralment nombroses entitats bancàries, incloent-hi Barclays, que el 2012 va ser multada amb una xifra lleugerament superior als 330 milions d’euros. Arran del descobriment de l’escàndol, en què hi havia implicats 14 agents del banc, Bob Diamond, el conseller delegat de l’entitat, va presentar la dimissió com a responsable últim de l’alteració de les dades de l’interbancari entre el 2005 i el 2009.

Altres entitats implicades en l’escàndol són UBS, RBS, Deustche Bank, JP Morgan i Lloyds. Van rebre diferents sancions de la Unió Europea i els Estats Units.

stats