El sector privat pagarà una part del rescat de Grècia

Els líders europeus asseguren que aquesta fórmula no s'aplicarà a cap país més

L'Eurogrup acorda que el sector privat pagarà una part del rescat de Grècia. Aquest segon programa de rescat per ascendirà a uns 109.000 milions d'euros i la participació del sector privat serà d'uns 50.000 milions , segons ha anunciat la cancellera alemanya , Angela Merkel en dades que recull l'Agència EFE.

En aquesta participació privada , uns 12.600 milions procediran de la recompra de bons grecs per part de les entitats participants , segons ha dit Merkel després de la cimera de l'eurozona que va aprovar avui el nou programa de rescat per a Grècia . Aquesta fórmula no s'aplicarà a cap país més.

Els líders de la zona euro han acordat també una reducció dels tipus d'interès i terminis de venciment més llargs , amb la participació privada , per millorar la sostenibilitat del deute grec .

En concret , els caps d'Estat i de Govern de l'eurozona ampliaran al màxim possible els terminis de devolució dels préstecs procedents del fons de rescat , la Facilitat Europea d'Estabilització Financera ( FEEF ) , des dels actuals set anys i mig a 15 anys ( amb possibilitat de fins a 30 anys i un període de gràcia de deu anys ) . A més , es reduiran els tipus d'interès dels crèdits d'aquest instrument fins aproximadament el 3,5%.
El president de la Comissió Europea , José Manuel Durao Barroso , ha assegurat que aquestes mesures " asseguren la sostenibilitat del deute grec " a llarg termini. També ha anunciat que aquest pla té el suport del Parlament i dels estats membres.

Per la seva part, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero , s'ha mostrat convençut que l'acord per a un segon rescat de Grècia generarà certesa en els mercats i permetrà relaxar la tensió i generar confiança i tranquil.litat . Zapatero ha subratllat que la reunió a la qual s'enfrontaven avui els caps d'Estat i de Govern dels països que comparteixen l'euro era decisiva . " S'ha aconseguit un acord fort , concret , precís , que ha de transmetre confiança i credibilitat i , sobretot, permetre als països de la zona euro tenir expectatives per a la recuperació econòmica " , ha afegit .