Economia 31/07/2020

El benefici del Sabadell cau un 72% el primer semestre, fins als 145 milions d'euros

L'entitat concedeix 9.300 milions en crèdits ICO i moratòries hipotecàries per 2.326 milions

Albert Martín
2 min
El Banc Sabadell va traslladar la seu social a Alacant després de l'1-O

BarcelonaEl Banc Sabadell va registrar un benefici net de 145 milions d'euros durant el primer semestre, un 72,2% menys respecte al mateix període de l'exercici anterior. L'entitat ha atribuït el resultat a les provisions que ha fer per valor de 1.089 milions d'euros per fer front a l'escenari macroeconòmic després de la crisi del coronavirus. De fet, el grup considera que està preparat per encarar "amb solidesa" una nova realitat en què la prioritat és "aportar solucions a autònoms, empreses i famílies per mitigar les conseqüències de la pandèmia". En aquest sentit, el Sabadell subratlla que ha concedit fins a 9.300 milions d'euros en crèdits avalats per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) (dades a 24 de juliol) i 2.326 milions d'euros en moratòries hipotecàries.

Entre el gener i el juny, els ingressos del negoci bancari –marge d'interessos més comissions netes– van reduir-se un 5,3% interanual, fins als 2.378 milions d'euros. En concret, el marge d'interessos es va situar en 1.705 milions d'euros (-5,6%), principalment afectat pels baixos tipus d'interès. Pel que fa a les comissions netes, van caure un 4,6%, fins als 673 milions, arran de la caiguda de l'activitat durant les primeres setmanes del segon trimestre.

Malgrat tot, el Sabadell ha aconseguit incrementar la inversió creditícia bruta viva amb un saldo de 145.131 milions d'euros, un 2,4% més en comparació amb el primer semestre de l'any anterior. A l'Estat, el creixement d'aquesta partida ha sigut del 4,1%, impulsat en gran part per la concessió de crèdits avalats per l'ICO.

Guardiola no parla de fusions

El conseller delegat de l'entitat, Jaume Guardiola, ha hagut d'afrontar un veritable bombardeig de preguntes sobre una eventual fusió del banc. L'entitat, molt castigada en borsa en els últims anys –fins al punt que les accions cotitzen ara al voltant dels 30 cèntims, quan el 2015 superaven els dos euros–, no es veu necessitada: "¿Si podem seguir sols? La resposta és sí", va insistir l'executiu.

L'altre punt d'atenció de la jornada ha estat en la xarxa d'oficines de l'entitat. El Banc Sabadell ha decidit accelerar el seu pla de tancament de sucursals, fins al punt que aquest any abaixaran la persiana definitivament 230 oficines, 90 més de les previstes inicialment. L'entitat tenia a 30 de juny 1.768 oficines al conjunt d'Espanya.

El conseller delegat del Banc Sanadell va afirmar que l'entitat acabarà l'any amb beneficis, tot i que, segons va admetre, la seva filial britànica, el TSB, sí que tancarà el 2020 amb pèrdues.

stats