Banca

El Sabadell, camí del rècord: tanca el seu millor semestre amb uns guanys de 564 M€

El banc assegura que la remuneració als clients anirà a l'alça en els propers mesos

2 min
Oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat.

BarcelonaObjectiu: 1.000 milions. És el benefici al qual aspira aquest any el Banc Sabadell. Si bé el 2022 ja va ser de rècord per a l'entitat, amb el segon millor resultat de la seva història, enguany va camí de convertir-se en el millor exercici per al banc: en només sis mesos ha guanyat 564 milions d'euros, un 43,6% més que en el mateix període del seu folgat any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, ha guanyat més diners fins al juny del 2023 que en tot el 2021, l'any previ a l'escala meteòrica en ingressos i beneficis que també han experimentat la resta d'entitats bancàries per l'augment dels tipus d'interès. Aquests resultats confirmen la dinàmica de rendibilitat disparada del sector, que està des de fa mesos en el punt de mira per no traslladar l'increment dels tipus als dipòsits.

El director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear, ha explicat que ara ja estan remunerant els seus clients i que la quantia seguirà pujant en els pròxims trimestres, així com el marge d'interessos. Aquesta previsió, juntament amb la imputació de l'impost a la banca al primer trimestre–ha pagat 157 milions– i el registre d'una dotació de 76 milions per la contribució al fons únic de resolució al segon trimestre, és el que fa preveure a l'entitat beneficis inclús superiors per a la segona meitat de l'any. Fins a aquest migdia de dijous, l'acció del banc creixia un 1,44%.

"Els tipus estan més alts del que esperàvem. Hem millorat l'objectiu d'increment del marge d'interessos, fins a un creixement superior al 20%", ha explicat Alvear. El marge d'interessos de l'entitat catalana amb seu a Alacant s'ha situat en 2.270 milions d'euros, i les comissions netes en 697 milions, de manera que el total d'ingressos del negoci bancari ha arribat als 2.967 milions d'euros. En paral·lel, la ràtio de morositat del banc, que mesura la proporció de préstecs amb perill d'impagament, està en el 3,5%, per sota de la mitjana del sector al maig.

El seu conseller delegat, César González-Bueno, ha dit que en matèria de rendibilitat no són encara un sector atractiu per al mercat, però considera que venint d'on venen, tenir una rendibilitat sobre capital tangible del 10,8%, que millorarà l'any vinent, és absolutament satisfactori. Aquest 2023, el Sabadell va posar en marxa un nou model de banca privada amb el qual ha captat un 20% més del previst per a aquest primer semestre.

Abans d'aquest període de vaques grasses, el Sabadell venia de reduir la seva estructura amb un pla de reestructuració –va suposar la sortida de 1.605 treballadors– que volia deixar enrere una etapa de turbulències pel sector iniciada amb el Brexit i accentuada amb la pandèmia, que en el seu cas es va sumar a un relleu de la cúpula i després a una fusió fallida amb el BBVA. Ara, amb el vent de cua de la situació macroeconòmica, González-Bueno ha explicat que "no hi ha cap previsió de fer esforços extraordinaris de costos; ens entenem tots quan dic això". Tot i els resultats, no ha avançat si millorarà la remuneració a l'accionista.

Gabriel Martínez s'acomiada del banc

La presentació de resultats ha estat marcada també pel comiat del subdirector general i director de Comunicació del Sabadell, Gabriel Martínez, que ha anunciat que la d'aquest dijous ha estat la seva darrera roda de premsa de resultats. Martínez, que ha recordat que era el responsable de mitjans més veterà de tota la banca espanyola, té ara 61 anys i havia ocupat llocs de responsabilitat al banc en les tres últimes dècades.

El fins ara director de comunicació del banc es va llicenciar en Ciències Empresarials per la UB i havia fet estudis també a la Lasalle University de Philadelhia i a l'IESE. Martínez, de 61 anys, és àmpliament reconegut al sector per la seva professionalitat i proximitat amb els mitjans de comunicació.

stats