Banca
Economia Banca 26/01/2023

El Sabadell frega els guanys més elevats de la seva història

L'entitat va guanyar 859 milions el 2022 impulsada per la pujada dels tipus d'interès

4 min
Oficines de Banc Sabadell de Sant Cugat del Vallès

BarcelonaAra fa dos anys, el Banc Sabadell presentava els resultats del 2020 en un moment delicat. D'una banda, se li acumulaven les expressions funestes: pandèmia, crisi, tempesta perfecta, Brexit, fusió fallida, canvi de cúpula. De l'altra, els resultats vivien una impactant caiguda del benefici, que dequeia en un 99% per deixar els guanys en 2 milions d'euros. Només dos anys després, la situació ha girat com un mitjó: l'entitat catalana amb seu a Alacant ha presentat aquest dijous uns guanys de 859 milions d'euros (un 61% més que l'any passat), amb una cúpula renovada i amb la seva filial britànica que ha deixat de ser un llast per ser un motor de creixement. Els beneficis obtinguts el 2022 són els segons més elevats de la història del banc, només per darrere dels del 2006, en plena eufòria precrisi, i haurien estat els millors si no fos per la multa que ha pagat el banc al Regne Unit.

Evolució dels beneficis del Banc Sabadell
Beneficis nets anuals en milions d’euros

El conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, ha tret pit d'uns resultats anuals on se superen "tots els objectius", amb un marge recurrent que creix un 26% i una rendibilitat sobre capital tangible (ROTE) que se situa en el 7,8%. Entre les vies d'ingressos principals, els interessos van créixer un 10,9% i les comissions un 1,5%, i ho van fer a més amb una caiguda de costos recurrents del 3,5%. Tot plegat amb nivells de capitalització "sans" i amb la temuda ràtio de morositat que va caure fins al 3,41% al tancament de l'any, enfront del 3,65% de l'any anterior.

La bona marxa de l'entitat arriba amb el bon moment que viu el sector gràcies a les pujades dels tipus d'interès dels bancs centrals arreu del món, que han permès a les entitats millorar els marges de beneficis. L'increment de la inflació ha obligat els reguladors monetaris a encarir el preu del diner després de diversos anys amb els tipus a mínims històrics, del 0% en el cas de la zona euro. En el cas del Sabadell també s'ha traduït en una pujada del valor de la companyia a la borsa, on les accions han tornat a superar el preu d'un euro per acció. Ahir mateix, el Sabadell era el valor que més pujava a l'Íbex-35 amb una pujada que al migdia era de prop del 10%.

Davant de l'increment del benefici, el consell d'administració del Banc Sabadell ha acordat incrementar el payout fins al 50% dels beneficis corresponents al present exercici, que compara amb el 31,8% de l'any anterior. Així doncs, ha proposat per aprovació en la pròxima junta d'accionistes un dividend en efectiu complementari de 0,02 euros per acció, i la recompra de 204 milions d'euros en accions, retribució a la qual cal sumar el dividend a compte de 0,02 euros que ja va abonar a finals de desembre del 2022.

Bons resultats al Regne Unit

La filial britànica TSB va tancar l'exercici 2022 amb un benefici individual abans d'impostos de 184 milions de lliures (208,9 milions d'euros), un 16,5% més interanual, però els seus guanys es van veure impactats pel pagament d'una multa de 48 milions de lliures (55 milions d'euros) per la conflictiva migració informàtica que s'hi va viure el 2018. Sense aquesta sanció imposada pel regulador britànic, els del 2022 haurien estat els millors resultats de la història del banc que presideix Josep Oliu.

Un cop més, González-Bueno ha hagut de negar cap intenció de vendre la filial britànica, insistint que no tenen cap oferta, que estan "còmodes amb el perímetre del banc" i que "el futur del TSB és molt prometedor".

El conseller delegat del Sabadell va tornar a criticar l'impost creat pel govern espanyol i adreçat a la banca (i que costarà 170 milions d'euros a l'entitat), recordant que aquesta taxa "no es dona en cap sector i menys en sectors que tenen una rendibilitat inferior", en referència al financer. Malgrat això, no va voler confirmar que el banc recorri als tribunals l'impost i ho va deixar en mans del consell.

Optimisme de cara al 2023

El banc d'origen vallesà no va ocultar que el bon moment que viu el porta també a vaticinar un molt bon 2023. Així, calcula que el seu ROTE creixerà fins al 9% (que seria del 10,5% sense l'impost) i les previsions del banc passen per un nivell de tipus que aquest 2023 tocaran pic abans de caure "suaument" a la baixa. Amb tot, González-Bueno va admetre que un cop més els mals auguris han estat excessius: "Ens vam preparar per a una catàstrofe al setembre i no va arribar, i el mateix ha passat en aquest principi d'any; tots els indicadors estan millorant", ha manifestat. "Tots anticipàvem una evolució pitjor... però no està passant", ha assegurat.

L'executiu madrileny ha volgut reivindicar que, al marge del codi de bones pràctiques impulsat pel govern per protegir les famílies vulnerables de les pujades de tipus, el Sabadell ja mira un a un els casos de clients amb dificultats per fer front als pagaments dels crèdits i que ho fa "amb extraordinària sensibilitat". Dos anys després del seu fitxatge pel banc, i quan l'hi ha preguntat l'ARA, González-Bueno ha evitat valorar el clima polític que es viu a Catalunya: "La meva família i jo estem encantats, però en temes polítics no hi he d'entrar; no estic qualificat i estic gaudint d'aquesta gran ciutat i d'aquesta gran comunitat autònoma". Amb tot, un cop més, González-Bueno ha descartat la possibilitat de tornar la seu social a Catalunya. "No ho contemplem", ha dit.

stats