Banca
Economia Banca 10/01/2023

El Sabadell recupera l'euro per acció tres anys després

El banc català va arribar a tenir els títols a 26 cèntims durant l'octubre del 2020

2 min
El conseller delegat del Sabadell, César González Bueno (a la dreta).

BarcelonaHa passat durant el matí d'aquest dilluns: durant una estona, les accions del Banc Sabadell han cotitzat a 1 euro per títol. Al final de la jornada, les accions se situaven en els 98 cèntims, però el sostre psicològic ha quedat trencat en un dia que els accionistes del banc català amb seu a Alacant recordaran. Va ser durant el gener del 2020 que el Sabadell va perdre l'euro per acció, fet que donava entrada a un any nefast a la borsa i que va arribar a deixar els títols del banc en els 26 cèntims aquell octubre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat els esforços dels gestors de l'època, amb Josep Oliu i Jaume Guardiola al capdavant, l'impacte del covid va convertir la millora de l'acció en una missió impossible i tot plegat va propiciar que el novembre del 2021 el BBVA llancés una opa sobre la segona entitat catalana. Aquesta operació, finalment, no es va portar a terme per discrepàncies entre les dues parts sobre la valoració del banc presidit per Josep Oliu i també per l'escassa confiança que es va establir entre les cúpules de les dues entitats.

Entre el 2020 i el 2021, el Banc Sabadell va ser una de les entitats més castigades per la mala evolució a la borsa de tot el sector. El covid va aguditzar la política de tipus a mínims del BCE i va suposar un dur cop a l'economia productiva, amenaçant de disparar la morositat al sector financer. Els bancs ho van pagar, però el Sabadell va perdre en borsa, només aquell any, un 67% del seu valor.

La pugna amb el BBVA

Quan a finals de novembre del 2021 es van trencar les negociacions amb el BBVA sobre l'adquisició del banc català, al sector hi va haver molta especulació sobre a quina de les dues entitats afavoriria més el fet de continuar en solitari. A totes dues els ha anat bé (especialment impulsats per l'abrupta pujada de tipus del 2022), però en aquest temps el BBVA ha millorat la seva valoració un 30%, mentre que el Sabadell ho ha fet en un 60%.

Cal recordar que el Sabadell, ara sota la batuta de César González-Bueno, va dir no a l'oferta de compra per part del banc d'origen biscaí quan aquest oferia uns 2.250 milions. La part catalana sempre va defensar que valia com a mínim 2.500. Aquest dilluns l'entitat valia en borsa 5.600 milions d'euros.

stats