Banca

La rendibilitat de la banca espanyola es dispara en plena pujada de l'Euríbor

Bankinter dona el tret de sortida a les presentacions de resultats trimestrals, que es preveuen positius per l'augment dels tipus

2 min
La façana del Banc d'Espanya a Madrid.

MadridDes de la crisi financera del 2008 la banca espanyola ha fet mans i mànigues per millorar la rendibilitat. I ho ha intentat, entre altres estratègies, reduint la seva estructura a còpia d'aprimar la plantilla per aprofitar millor el vent a favor del Banc Central Europeu (BCE) i les seves pujades de tipus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La rendibilitat dels recursos propis de la banca espanyola va augmentar fins a l'11,15% durant el primer trimestre, segons dades publicades aquest dijous pel Banc d'Espanya. Es tracta d'un percentatge superior al de l'últim trimestre del 2022, quan era del 9,86%, però millor també que el mateix període de l'any anterior, entre el gener i el març del 2022, quan els nivells de rendibilitat se situaven en el 10,56%.

Gran part d'aquesta arrencada positiva és fruit de l'increment dels tipus d'interès que ja fa un any va entomar el BCE. L'última pujada va ser el 15 de juny. Era la vuitena consecutiva i deixava els tipus al 4%. Per les paraules de la presidenta de l'organisme supervisor, Christine Lagarde, s'espera que el moviment es repeteixi aquest mes de juliol amb un nou increment de 0,25 punts. Amb l'encariment del diner augmenta automàticament la rendibilitat de les entitats.

L'estadística publicada pel Banc d'Espanya també recull la ràtio de préstecs que poden acabar sent impagats. Durant el primer trimestre de l'any va augmentar, però molt lleugerament, i se situa en el 6,48% (va tancar l'any 2022 en el 6,42%). Tanmateix, va disminuir en comparació amb el mateix període de l'any anterior, quan la ràtio era al 6,56%. De fet, malgrat el context inflacionista, però també d'encariment de crèdits com els hipotecaris –fruit de la pujada de l'Euríbor–, la morositat bancària espanyola es manté baixa.

Ronda de resultats

En paral·lel a aquesta millora de la rendibilitat hi ha la bona evolució dels resultats de la banca. Bankinter ha encetat aquest dijous la ronda de presentació de comptes fins al mes de juny i les perspectives no són dolentes. L'entitat ha tancat el primer semestre de l'any amb uns guanys de fins a 418 milions d'euros, un 54% més que el mateix període de l'any anterior, malgrat pagar tot l'impost extraordinari a la banca aprovat pel govern espanyol (77 milions en el cas de Bankinter). Tot apunta que serà la tendència de la resta d'entitats financeres, que a partir de la setmana vinent presentaran resultats.

stats