Economia 28/07/2017

El Santander aconsegueix 603 milions de benefici a Espanya fins al juny

És un 17% més que la primera meitat del 2016. Els resultats encara no inclouen l'aportació per la compra del Popular

Ara
2 min
Ana Patricia Botín, presidenta del Banco Santander

BarcelonaBanco Santander també ha presentat els seus comptes al regulador. L'entitat, presidida per Ana Patrícia Botín, va guanyar 603 milions d'euros a Espanya entre gener i juny, un 17,1% més que el mateix període de l'any passat. Aquesta xifra encara no recull l'aportació que farà als comptes Banco Popular, adquirit el mes passat: de moment l'entitat encara no ha inclòs els resultats als seus comptes globals.

Així ho ha informat avui l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), i ha precisat que aquesta xifra aporta un 13% al benefici net del grup, que va ascendir a 3.616 milions d'euros. Si ens fixem només en les dades del segon trimestre, el benefici del Santander a Espanya va ser de 241 milions i es va reduir un 33% davant el primer trimestre a causa de la menor rendibilitat d'algunes operacions financeres i per la contribució de 75 milions d'euros per al fons de resolució europeu.

L'entitat vol reduir encara més l'exposició al totxo

Pel que fa a l'àrea immobiliària, la suma d'aquesta activitat a Espanya i de l'exposició al sector de Banc Popular situa el conjunt de l'exposició immobiliària neta del grup en 15.384 milions d'euros, amb una cobertura del 63%. Així mateix, els crèdits immobiliaris sumaven 4.277 milions d'euros i estaven coberts al 69%.

Segons explica la nota, el grup recorda que té la intenció de reduir els seus actius improductius a nivells "poc rellevants" en un període inferior a tres anys, encara que pot ser "significativament més curt". Aquesta àrea inclou els crèdits a clients amb activitat majoritàriament de promoció immobiliària, i que disposen d'un model de gestió especialitzat, la participació en Sareb, els actius romanents de Metrovacesa, els actius de l'anterior fons immobiliari i els actius adjudicats, explica la nota.

La integració del Popular

Pel que fa a l'adquisició de Banco Popular, que Santander va anunciar el 7 de juny a la matinada, l'entitat recorda que "compleix amb els criteris estratègics i financers d'inversió" i espera que reforci les principals ràtios d'evolució del negoci del grup. També està d'acord amb l'estratègia del banc de fer compres que complementin les franquícies en els seus mercats principals quan generin valor per als seus clients i accionistes, afegeix l'entitat.

A Espanya, l'entitat resultant, que operarà en un futur amb la marca Santander, es converteix en el banc líder en crèdits i dipòsits, mentre que a Portugal es converteix en el segon banc en crèdits i el primer entre els privats. Augmentar el negoci de pimes figura entre les prioritats estratègiques del grup a Espanya i la integració permetrà millorar la diversificació del negoci, i augmentar així el pes en segments de major rendibilitat.

De moment, Santander va acabar el primer semestre de l'any amb un volum de crèdits de 151.533 milions d'euros, un 3,7% menys que un any abans, amb una morositat del 4,99%, dada que millora l'anterior en 23 punts bàsics, i una cobertura del 46%.

stats