Economia 29/07/2020

El Santander registra unes pèrdues històriques de 10.798 milions el primer semestre

La borsa castiga el primer banc espanyol després dels forts ajustos comptables que ha anunciat

Núria Rius
2 min
La presidenta del Banc Santander, Ana Botín, en una imatge d'arxiu.

MadridEls números de les entitats financeres no s'escapen de l'impacte de l'epidèmia del covid-19 i, en el cas del Banco Santander, els del primer semestre d'aquest 2020 queden de color vermell. El primer semestre l'entitat també ha registrat pèrdues. L'actualització del fons de comerç de les seves inversions històriques i dels actius fiscals diferits han generat un càrrec extraordinari de 12.600 milions d'euros. Aquesta situació ha generat una pèrdua històrica de 10.789 milions d'euros el primer semestre. Aquest ajust, segons l'entitat, s'adapta a les fluixes perspectives econòmiques per culpa de la crisi del covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat això, els números de l'entitat registren un benefici ordinari de 1.908 milions d'euros, cosa que significa un 48% menys que el mateix període de l'any anterior. Així ho ha fet públic l'entitat que presideix Ana Botín aquest dimecres.

Amb tot, el Santander també ha comunicat que la situació "no afecta la liquiditat, el risc de crèdit ni la salut financera del banc, és a dir, els diners que té per fer front a la crisi". De fet, si bé la norma recull que el core capital que cal tenir per fer front a una crisi ha de ser d'un 10,5%, l'entitat ha comunicat que el nivell de capital del segon trimestre se situa entre l'11% i el 12%. El banc ha repartit 1.600 milions d'euros diaris de mitjana en nous préstecs, així com moratòries a més de cinc milions de clients.

L'entitat ignora el BCE

L'entitat presidida per Ana Botín també ha anunciat que el consell d'administració té la intenció de pagar un dividend corresponent al 2019 en noves accions equivalents a 0,10 euros per acció. Una decisió que s'allunya del que el Banc Central Europeu (BCE) recomanava a les entitats financeres de la zona euro aquest dimarts: que no paguessin dividends fins a l'1 de gener de l'any 2021. En tot cas, Botín ha assegurat que els resultats ordinaris "són forts" i que han reservat capital per fer possible aquesta operació.

De fet, durant la presentació aquest dimecres dels resultats, el conseller delegat del Banc Santander, José Antonio Álvarez, ha demanat que la recomanació de no pagar dividends no s'apliqui per igual a les entitats, "no pot ser un cafè per a tots", ha assenyalat. D'aquesta manera, el Santander s'ha allunyat de la posició del Banc Central Europeu i ha defensat que aquesta mesura s'adapti en funció de la situació i la capacitat dels resultats.

stats