Economia 12/06/2018

El sector biomèdic català va rebre 102 milions d'euros d'inversió el 2017

L'any ve marcat per la major participació de fons internacionals i per rondes més grans

Ara
3 min
TECNOLOGIA PUNTERA Un investigador mira dins  d'un reactor a la planta pilot dels laboratoris Esteve, el grup empresarial fundat per Antoni Esteve Subirana el 1929.

BarcelonaLes empreses biomèdiques catalanes van aconseguir inversions per valor de 102 milions d'euros l'any 2017. De mitjana, cada operació que es va tancar al sector va reunir 3,4 milions d'euros. Són dades que ha presentat aquest dimarts CataloniaBio & Health Tech i l'auditora E&Y i que es troben dins l''Estudi d'inversió en biomedicina a Catalunya 2018: èxits i reptes de futur'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la inversió total, la xifra és inferior a la del 2016, quan es van reunir 150 milions d'euros. Però per Jaume Amat, president de CataloniaBio i conseller delegat de la biotecnològica Specipig, tot té una explicació. "Encara som una bioregió relativament petita en comparació amb altres, i les operacions que sobrepassen els 10 milions ja tenen un gran impacte", ha assenyalat Amat. A tall d'exemple, el 2016 es van tancar dues operacions per més de 20 milions d'euros: Oryzon (actualment amb la seu a Madrid) en va tancar una per 23 milions d'euros, mentre que Stat-Diagnostica va aconseguir 25 milions.

El 2017 aquest tipus d'operacions no van ser tan freqüents. No obstant això, una de les més destacades també la va protagonitzar Oryzon, queva tancar una ronda de 18 milions d'euros per donar embranzida als seus assajos clínics. Una de les altres notícies destacades de l'any passat va venir de la mà d'Anaconda Biomedic, que va aconseguir 15 milions d'euros per desenvolupar un dispositiu contra l'ictus. Malgrat el descens en nombres absoluts, el valor mitjà de cada operació va augmentar el 2017 (dels 3 milions el 2016 als 3,4 actuals).

Així, durant el 2017 es van tancar un total de 30 rondes d'inversió. D'aquestes, la major part van ser finançades a través d'inversors catalans (tres de cada quatre euros provenien de dins del territori). Malgrat el protagonisme inferior dels fons internacionals, aquest tipus d'inversions van augmentar el 2017: el 2016 representaven un 12% del total de les inversions en empreses biomèdiques catalanes, mentre que l'any passat aquest percentatge va passar al 16%. La resta (un 8%) fa referència a inversions que provenen de la resta d'Espanya.

Durant la presentació, Amat va apuntar que el pes dels inversors internacionals haurà de continuar creixent. "Preveiem un nombre significatiu d'empreses que obriran rondes de finançament en fase avançada que no es poden cobrir només amb els inversors locals", ha comentat. En aquest sentit, Amat veu clau "guanyar-se la confiança dels inversors locals" perquè "són la porta d'entrada als inversors internacionals".

Segons l'estudi, les firmes d'inversió catalanes (entre les quals es troben Alta Life Sciences, Caixa Capital Risc, Genesis Ventures, Healthequity, Inveready i Ysios Capital) van tancar un total de 31 operacions valorades en 56 milions d'euros, principalment en descobriment de fàrmacs. Això suposa un augment en la inversió d'un 74% respecte a l'any anterior.

A banda, l'informe també destaca quines són les fonts de finançament més habituals del sector. Pel que fa a les empreses que desenvolupen productes, la principal manera d'aconseguir recursos és a través del capital risc, mentre que les companyies que ofereixen serveis opten pel deute privat.

Empreses més madures

El document també ha revelat que la majoria de les empreses biomèdiques catalanes ja es troben en fases avançades pel que fa al desenvolupament del seu producte (un 50% del total del sector). Concretament, el 7% dels projectes de biofarma es troben en fase d'aprovació reguladora, el 26% en fase d'aprovació-mercat i el 19% ja s'han introduït al mercat. El camp terapèutic predominant és l'oncologia (30%), seguit del sistema nerviós, malalties infeccioses, cardiovascular i respiratori.

De cara al 2018, Amat creu que la quantitat mitjana per operació continuarà creixent i augura un 2018 positiu, també en xifres absolutes. Enguany, Abac Therapeutics, que es dedica a la investigació d'antibiòtics, ja va tancar una ronda de 15 milions al febrer.

stats