Economia 03/03/2015

La segona accionista del BPI rebutja l'OPA de CaixaBank

Isabel dos Santos prefereix una fusió del BPI amb el Banc Comercial Portuguès, del qual és accionista el Banc Sabadell

Efe
2 min

LisboaLa magnat angolesa Isabel dos Santos, segona accionista del Banc Portuguès d'Inversions (BPI), ha rebutjat avui els termes de l'opa llançada per CaixaBank sobre l'entitat i ha proposat, en el seu lloc, una fusió amb el Banco Comercial Portugués (BCP).

Així ho han confirmat avui a Efe fonts pròximes a l'operació, segons les quals dos Santos ha enviat una carta als presidents dels tres bancs implicats. En la missiva, la magnat detalla els avantatges d'aquesta fusió entre BPI i BCP, el quart i el segon banc de Portugal, respectivament. El BCP té com un dels accionistes de referència el Banc Sabadell, amb una participació superior al 4%.

Aquesta és la primera reacció de la multimilionària angolesa -que posseeix una participació del 18,6 % en el BPI a través de la firma Santoro- a l'oferta llançada per CaixaBank fa dues setmanes, en la qual proposava als accionistes un preu per títol d'1,329 euros, per sota dels 1,47 euros a què cotitza avui.

CaixaBank té una participació del 44,1 % en el BPI, de manera que només necessita comprar un 6 % més per endur-se el control accionarial de la companyia. No obstant això, una de les condicions de l'opa llançada per l'entitat catalana és la supressió del límit als drets de vot existent actualment, establert en el 20 %. Per modificar-lo cal un acord tant amb Dos Santos com amb el tercer accionista, l'asseguradora Allianz.

Un banc només portuguès

Mitjans lusitans han precisat que en les cartes enviades es defensa l'opció d'una fusió entre totes dues entitats portugueses amb l'objectiu de crear el banc més gran del país (amb més de 118.000 milions d'euros en actius), amb presència a Angola, Moçambic i Polònia, i gestionat completament per portuguesos.

La proposta de Dos Santos ha estat acollida amb fortes pujades a la Borsa de Lisboa, on els títols del BPI i el BCP es revaloraven entre un 7% i un 8% aquest dimarts al matí. Analistes lusitans vinculen la idea d'aquesta fusió llançada per la multimilionària angolesa -considerada la dona més rica de l'Àfrica- amb els interessos de la petroliera estatal del seu país, Sonangol, que és al seu torn l'accionista més gran del BCP, amb una participació pròxima al 20 %.

stats