11/01/2013

La subhasta de CatalunyaCaixa inclou un incentiu de 2.000 milions per al comprador

2 min
TORNEN LES PROTESTES CONTRA L'ENTITAT La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca va reprendre ahir les accions de protesta contra CatalunyaCaixa amb una concentració davant de la seu central de l'entitat a la Via Laietana de Barcelona. Denuncien que, en dos mesos d'aturada per negociar, només han aconseguit onze dacions en pagament de 321 casos presentats.

BARCELONAEl pròxim concurs d'adjudicació de CatalunyaCaixa porta incorporat un regal amb llaç valorat en 2.000 milions d'euros. Independentment de si la subhasta se salda al preu d'un euro -com fins ara s'han tancat les vendes de la CAM, Unnim i Banc de València- i que hi pugui haver un esquema de protecció d'actius (que suposa que l'Estat assumeixi la majoria de les pèrdues futures), el guanyador del procés podrà activar a mitjà termini un crèdit fiscal equivalent a la xifra, van explicar fonts del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta figura financera significa que quan CatalunyaCaixa torni a generar beneficis podrà descomptar dels impostos els 2.000 milions en exercicis consecutius fins que s'esgotin. Deloitte ja va alertar d'aquesta situació al maig i ho va fer notar en l'auditoria de CatalunyaCaixa. Al tancament del 2011, el crèdit fiscal arribava als 1.400 milions, però el setembre del 2012 aquesta xifra s'havia engreixat fins a superar els 2.000 milions. Curiosament, es repeteix un panorama semblant a les altres entitats financeres que encara estan nacionalitzades: Bankia i NovaGalicia també tenen crèdits fiscals.

Capacitat de generar beneficis

Amb tot, el regal pot enverinar-se, perquè tot depèn de si el nou propietari de CatalunyaCaixa serà capaç de fer que l'entitat torni a generar beneficis. El banc format per les antigues Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa va registrar unes pèrdues de 1.335 milions el 2011 i és molt previsible que hagi tancat el 2012 també amb números vermells (el benefici d'explotació detectat a finals de setembre va arribar als 225 milions positius).

Altres aspectes a tenir en compte són la recapitalització que ja ha fet l'Estat i el recent traspàs d'actius immobiliaris tòxics al banc dolent , conegut com a Sareb. L'entitat que presideix Adolf Todó ha aportat 6.708 milions al Sareb, fet que segurament disminuirà el crèdit fiscal al tancament dels comptes corresponents al 2012. Aquest últim balanç servirà de base del nou llibre de venda que ha preparat Citigroup, l'informe que estipula les condicions de la subhasta que podria enllestir-se aquest trimestre, expliquen les mateixes fonts.

Els principals candidats a convertir-se en propietaris de CatalunyaCaixa són Banc Santander, el Sabadell i el BBVA. El primer intent de vendre l'entitat es va estroncar al juny, coincidint amb l'inici del procés d'auditoria de Roland Berger i Oliver Wyman.

L'entitat no ha perdut el temps i ha aprimat el balanç amb la venda de participacions industrials, tal com mana Brussel·les en el memoràndum del rescat bancari espanyol. D'aquesta manera, fa 15 dies es va desprendre de l'1,49% que mantenia a Gas Natural. L'operació li ha aportat uns ingressos de 182 milions, i ha aconseguint fins i tot unes plusvàlues de 4,5 milions d'euros.

stats