Tecnologia
Economia Tecnologia 23/01/2023

Spotify anuncia l'acomiadament de 600 empleats, el 6% de la plantilla

La plataforma encara no ha anunciat quants afectaran la filial espanyola

2 min
Logotip d'Spotify en un mòbil.

BarcelonaLa plataforma sueca de streaming musical Spotify ha anunciat aquest dilluns que acomiadarà uns 600 treballadors del total de 9.800 que té a tot el món, segons un comunicat del cofundador i conseller delegat de la companyia, Daniel Ek, a tots els empleats. La mesura representarà una retallada d'aproximadament un 6% de la plantilla.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'anunci arriba després d'un any 2022 complicat per al grup, quan el preu de les accions a la borsa es va desplomar un 66% durant el 2022. Els inversors han mostrat dubtes sobre el canvi d'estratègia de l'empresa, que ha apostat fortament pels podcasts, a més de continuar oferint els serveis de reproducció de música.

En aquest sentit, Ek ha confessat en el missatge a la plantilla que la situació financera s'ha deteriorat: les despeses operatives han crescut el doble de ràpid que els ingressos, un ritme insostenible per a la companyia. "Com sabeu, els últims mesos hem fet un esforç considerable per frenar els costos, però simplement no n'hi ha hagut prou", ha explicat en el comunicat.

Fonts de l'empresa han detallat a l'ARA que la direcció no ha informat de quins països es veuran afectats pels acomiadaments. La plataforma està disponible en tots els països del món excepte una quinzena, entre els quals hi ha la Xina i Rússia, d'on va sortir aquest any per la invasió d'Ucraïna. A banda de la seu central d'Estocolm, té oficines en quinze ciutats del món, inclosa una a Madrid. A més, és el principal patrocinador del Barça, que cobrarà 435 milions d'euros en vuit anys.

"Tot i que crec que és la decisió correcta per a Spotify, entenc que, amb el nostre focus històric en el creixement, molts de vosaltres ho veureu com un gir en la nostra cultura", ha indicat Ek en el missatge als treballadors. Tanmateix, ha valorat "les moltes contribucions" a l'empresa fetes pels empleats que seran acomiadats. "Així com evolucionem i creixem com a negoci, també ho ha de fer la nostra manera de treballar tot mantenint-nos fidels als nostres valors", ha afegit.

Normalització postpandèmia

Un altre efecte negatiu per a Spotify ha sigut la represa de l'activitat postpandèmia. Igual que altres plataformes online d'entreteniment –per exemple els serveis de streaming audiovisual com Netflix o HBO–, les plataformes de música es van veure molt beneficiades pels confinaments, primer, i les restriccions a altres opcions d'oci i cultura, com teatres, cinemes o sales de concerts. Amb la normalització una vegada passat el pitjor de la pandèmia a la majoria d'economies avançades, el volum de negoci d'aquestes companyies se'n va ressentir.

"Esperava sostenir els forts vents de cua de la pandèmia i creia que el nostre ampli negoci global i el risc més baix d'impacte per un alentiment en la publicitat ens aïllarien", ha apuntat Ek, que ara considera que va ser "massa ambiciós invertint abans del creixement en ingressos". "Prenc tota la responsabilitat per les decisions que ens han portat aquí avui", ha dit als empleats.

L'acomiadament massiu arriba pocs mesos després que altres grans multinacionals tecnològiques anunciessin reduccions de plantilla, com ara Meta –matriu de Facebook, Instagram i WhatsApp–, Amazon, Microsoft, Alphabet –matriu de Google– i Twitter.

stats