Mobilitat
Economia Tecnologia 28/09/2023

La UB tanca al públic un acte per les amenaces d'Élite Taxi

Un seminari dedicat al sector dels VTC s'haurà de celebrar aquest divendres només per a professors i alumnes

2 min
Aglomeració de taxis en un dels carrers de l'Eixample de Barcelona, en una imatge recent.

La Universitat de Barcelona (UB) s'ha vist obligada a restringir només al públic intern l'acte d'aquest divendres sobre la sentència del TJUE en què es declarava il·legal la proporció d'un VTC per cada 30 taxis vigent a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El motiu de la restricció, segons ha informat la mateixa universitat a través d'un comunicat, són "les serioses amenaces de boicot que s'han abocat durant els darrers dies contra la celebració d'aquest acte acadèmic" per part del sector del taxi, concretament la plataforma Élite Taxi, liderada per Tito Álvarez.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Feia dies que des d'Élite Taxi es publicaven missatges a les xarxes socials contra l'acte de la UB, amb "amenaces serioses" i frases com "La Universitat de Barcelona fa de lobi contra el taxi". "Ens veurem divendres, toca posar les coses al seu lloc", era un altre dels missatges del sindicat.  

La universitat ha explicat que les unitats corresponents de la Universitat de Barcelona van activar la presència de personal de seguretat propi i, "més que possible, de la policia, davant de previsibles aldarulls que podrien suposar un risc per a la integritat de l'acte i els seus participants". Alhora, la institució assegura que "la finalitat de l'acte acadèmic, com tants altres, no era altra que permetre exposar i debatre els diferents punts de vista sobre una qüestió que no està exempta de controvèrsia i plantejaments contraposats i fins i tot en conflicte". "Totes aquestes posicions estaven representades al disseny original de l'activitat i tots els convidats havien acceptat la seva intervenció. Per raons que entenem perfectament, dos dels participants van declinar assistir-hi", afegien. 

Davant la situació, la universitat ha optat per restringir l'acte a només estudiants i professors de la UB.

Una sentència en el punt de mira

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) Prestige and Limousine, del 8 de juny del 2023, tombava la normativa de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que limita el nombre d'autoritzacions per a vehicles de transport amb conductor (VTC), com els d'Uber i Cabify. El TJUE va sentenciar que no es pot aplicar una restricció d'aquesta mena només per "garantir la viabilitat econòmica del sector del taxi" i assegurava que "no està justificada per cap raó imperiosa de bé general".

D'aquesta manera, el tribunal amb seu a Luxemburg concloïa que la legislació catalana no respecta el dret europeu perquè, concretament, va en contra de la "llibertat d'establiment", perquè "restringeix efectivament l'accés al mercat". El sector del taxi s'hi va mostrar en contra, i ja va organitzar durant l'estiu algunes marxes lentes com a acte de protesta. Des d'Élite Taxi, Tito Álvarez assegurava que "si el ministeri [de Transport] no hi posa remei i restringeix de facto les VTC fora de les àrees metropolitanes, podem trobar-nos un estiu d'invasió d'aquests vehicles per tota la costa mediterrània".

stats