Turisme
Economia 15/09/2022

El preu mitjà dels hotels de Barcelona és dispara a nivells de rècord però s'omplen de clients com abans de la pandèmia

El president del Gremi d'Hotels, Jordi Clos, reclama millores en la neteja i la seguretat de la ciutat

2 min
El president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos (esquerra), i el director general, Manel Casals (dreta).

BarcelonaDesprés de dos anys d'hotels tancats i una activitat turística pràcticament a zero, la temporada d'estiu d'aquest 2022 "ha estat un èxit que ha permès reobrir tots els hotels de Barcelona i recuperar els preus". Així ho ha explicat aquest dijous el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, que ha assegurat que la temporada acaba amb un rècord en el preu mitjà dels hotels de la ciutat, que és un 15% més alt que la temporada d'estiu del 2019, l'últim estiu abans de la pandèmia. Alhora, ha celebrat que l'ocupació mitjana a Barcelona durant la temporada d'estiu ha estat del 87%, gairebé al mateix nivell que el 2019, quan va ser del 88%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Clos ha declarat que després de la pandèmia els hotels es van veure obligats "a fer una reducció molt important dels seus preus, aproximadament d'un 40%, cosa que va provocar l'entrada d'un tipus de turisme que no és el que es busca a Barcelona". "Això, però, ja és història perquè a partir de l'abril s'han anat recuperant els preus, i ara el preu mitjà ja es posiciona un 15% per sobre del preu mitjà del 2019", ha explicat.

Aquest augment de preus permet "recuperar el turisme de qualitat que interessa a la ciutat i, a més, fer de contrapunt als increments de costos de l'energia", ha assegurat Clos, que ha recordat que aquest increment de preus també s'ha fet als hotels d'altres capitals turístiques europees com Londres o París. Concretament, al mes de juny el preu mitjà per nit es va situar per sobre dels 190 euros, "que suposa un rècord absolut", al juliol en 177 euros i a l'agost en 181 euros.

Optimisme

Segons Clos, "ha estat un final de temporada molt bo per als hotels", i s'espera continuar tenint una alta ocupació en els mesos vinents a causa dels més de 30 esdeveniments que hi ha programats a la ciutat, entre Fira de Barcelona i el CCIB. A més, el president del Gremi d'Hotels ha celebrat l'acord entre Barcelona i la GSMA per mantenir el Mobile World Congress a la ciutat de manera estable, així com l'acord per disputar la Copa Amèrica, "no només per l'afluència de visitants sinó també per la bona imatge i reputació que aporta a la ciutat", ha assegurat.

D'altra banda, l'hoteler ha alertat d'un "canvi d'hàbits dels visitants", i ha assenyalat que la majoria de reserves que entren són d'última hora, tant en el cas dels turistes com dels congressistes.

La imatge de Barcelona

Tot i les xifres esperançadores, el Gremi d'Hotels de Barcelona s'ha queixat de "la manca de gestió eficaç" a la ciutat en termes de neteja i seguretat, que "provoquen una sensació de ciutat desmanegada", en paraules de Clos. "Hi ha una sensació de cert abandonament i de manca de seguretat: grafitis i pintades, plagues de paneroles i de rates i moltes denúncies per furts i robatoris", ha assegurat. De fet, calcula que entre juliol i agost es van fer de mitjana 300 denúncies per furts cada dia a la capital catalana, "cosa que dona una molt mala imatge".

En aquest sentit, Jordi Clos ha assegurat que "caldrà veure què passa a les pròximes eleccions municipals", i ha advertit que qui governi ha de ser "algú que sigui conscient del que representa el turisme per a la ciutat i deixi de fer demagògia".

stats