Turisme

Els hotels de Barcelona xifren en 2.700 milions d'euros les pèrdues per la pandèmia

El president del Gremi carrega contra "la cultura del no" de Colau i Yolanda Díaz

2 min
El president del Gremi, Jordi Clos (esquerra), i el director general, Manel Casals (dreta).

BarcelonaUns 2.700 milions d'euros. Aquest és el cost de la pandèmia des del seu inici fins ara per als hotelers de Barcelona, segons ha explicat aquest dijous el president del Gremi, Jordi Clos. Malgrat la mala situació, Clos assegurat que després de l'estiu en aquest moment comencen "a veure la llum", malgrat que quasi la meitat dels establiments encara no han reobert les portes i la meitat dels 35.000 treballadors del sector encara estan en un ERTO. Les previsions són arribar a final d'any amb un 85% dels establiments oberts, per la qual cosa Clos ha demanat que els ERTO s'allarguin més enllà del 31 de desembre per al sector. Tot i això, no està clar si quan arribi la recuperació tots els hotels reobriran o alguns tancaran per sempre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per fer-se una idea de la situació, Clos ha donat algunes dades. Amb una mitjana del 60% d'hotels oberts, al juny l'ocupació va ser del 30%, al juliol del 55% i a l'agost del 65%. De mitjana, una ocupació del 50% durant l'estiu, però si haguessin obert els més de 420 hotels que hi ha a Barcelona hauria suposat una baixada de l'ocupació fins al 20%. "El 2019 teníem dormint a Barcelona 60.000 persones al dia, ara les pernoctacions són 13.000 al dia", ha indicat el president del Gremi.

A més, Clos ha destacat que per aconseguir ocupar la meitat de les habitacions obertes s'ha hagut de rebaixar molt els preus, al voltant del 40%. Això, ha dit, ha permès salvar la temporada, sobretot amb turisme espanyol –també del sud de França i una mica d'Itàlia–, que abans no venia a Barcelona perquè els preus eren alts. Per a Clos, aquesta política de rebaixar preus "ha sigut un encert", malgrat que per a l'últim trimestre l'objectiu és reobrir establiments, augmentar l'ocupació i apujar preus. Les perspectives no són del tot dolentes, a l'espera que la pandèmia permeti reprendre les fires i congressos. "Afortunadament comencem a rebre alguna reserva de grups", ha dit Clos, que ha concretat que "per a l'any que ve ja hi ha 300.000 confirmacions de participants en reunions de més de 1.000 persones".

Crítica a la Barcelona del no

A més de les dades del sector, Jordi Clos no ha estalviat fortes crítiques a l'Ajuntament de Barcelona i la seva alcaldessa, Ada Colau, i a la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, líder d'Unides Podem, que va acompanyar Colau en una visita a la Ricarda i es va mostrar partidària de no ampliar l'aeroport del Prat. Clos ha demanat a Colau que deixi de banda el que ha denominat "cultura del no" i ha demanat tornar a la Barcelona del sí. En aquest sentir, ha criticat que s'hagin encallat temes com l'ampliació de l'aeroport del Prat, l'aterratge de l'Hermitage a Barcelona o la moratòria turística que va impedir que la cadena Four Seasons obrís un hotel a la capital catalana.

"Els polítics han de tenir en compte el benestar dels ciutadans", ha dit Clos, que a més ha criticat l'aspecte de la ciutat pels blocs de formigó, l'ampliació de les terrasses dels bars i els nous carrils bici. "Barcelona està una mica lletja i desordenada", ha dit, i ha demanat una "promoció intel·ligent de la ciutat" per tornar a posar la capital catalana en el top ten de les ciutats europees.

stats