Yolanda Díaz celebra des de la Ricarda el fre a l'ampliació del Prat: "Era un projecte depredador i invasiu"

La vicepresidenta segona convida la resta del govern espanyol a visitar la zona: "Si veuen i toquen aquest espai és possible que canviïn d'opinió"

3 min
Ada Colau, Lluís Mijoler i Yolanda Díaz al mirador de l'Illa

BarcelonaEnmig dels retrets entre el PSOE i el Govern per la paralització del projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat emergeix un beneficiat: Unides Podem, que sempre ha estat frontalment en contra del projecte. Flanquejada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, la vicepresidenta segona de l'executiu espanyol Yolanda Díaz ha tret pit d'haver "treballat la discrepància" de la part lila del govern espanyol "en silenci", encara que ha evitat confrontar directament amb el PSOE. En una roda de premsa a l'espai natural de la Ricarda, que envolta l'aeroport, Díaz ha celebrat la "bona notícia" del fre al projecte. En el seu discurs, interromput a intervals pel soroll dels avions que es dirigien a l'aeroport, ha defugit explicitar cap mena de triomfalisme, però sí que ha deixat clara la seva postura, que, ha dit, mai va amagar al president Pedro Sánchez. Segons ella, si els càrrecs públics “trepitgessin i toquessin” més el territori no impulsarien projectes “depredadors i invasius” com l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La visita de Díaz a la Ricarda feia temps que estava programada, i la vicepresidenta segona ha recordat que Sánchez n'estava informat "des de feia molts dies". Tot i això, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, va anunciar la suspensió de la inversió al Prat la tarda abans de la seva visita, argüint les declaracions dels últims dies per part de la Generalitat, que havia exigit una rectificació del projecte per garantir que no quedarien afectats els espais naturals protegits a l'estany de la Ricarda, com a pretext. El pla, ha expressat Díaz, "no és compatible amb els projectes que el govern d’Espanya ha remès a la Comissió Europea, que tenen a veure amb el canvi de model productiu, l’economia verda, sostenible, blava, de col·locar el planeta al centre de les nostres vides", i ha recordat que, tot i la "bona notícia", el fre de l’ampliació no és definitiu i "queda molt per fer".

Al seu costat, Colau ha remarcat que la vicepresidenta ha treballat "activament per aturar aquest despropòsit": "Estem contentes perquè el sentit comú s’imposa". L’alcaldessa ha reivindicat aquest fre com una "victòria de la ciutadania, que fa molt de temps que diu que s’han de fer canvis i s’ha d’afrontar el temps que ens ha tocat viure". "Aena sempre ha defensat destrossar un espai imprescindible no només per al Prat sinó per al conjunt del país, perquè no només és el verd, i no són només arbres, és un valor ambiental de primer nivell", ha conclòs. Per la seva banda, Mijoler ha recordat que va convidar representants dels dos governs a l’espai i que aquesta és la primera visita que reben. "Aquesta lluita no acaba només amb si s’amplia la pista o no", ha advertit: "Cal dotar de protecció l’espai i fer les inversions necessàries".

Taula de diàleg

La paralització de l’ampliació de l’aeroport del Prat ha sigut un punt d’inflexió que arriba justament a les portes de la taula de diàleg, on es trobaran dos governs de coalició tensionats per aquesta qüestió. Però, tot i això, Díaz ha evitat referir-se a aquest fet i ha defensat la taula de negociació com una "grandíssima oportunitat, una eina, entre dos governs que intentaran posar solució a un conflicte polític". "Seria bo que tots els dirigents públics, més enllà de les posicions que tingui cadascú, deixem de llançar-nos les responsabilitats els uns als altres i busquem solucions als problemes", ha sentenciat.

La visita de la vicepresidenta segona a la Ricarda s'ha produït el mateix matí que la patronal catalana, en veu del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, carregava durament contra el desacord polític al voltant de l'ampliació del Prat. Díaz s'hi ha reunit posteriorment a porta tancada.

stats