Immobiliari

Un traster al terrat de 12 m2, anunciat a Barcelona per 650 euros al mes

El suposat estudi estava penjat al portal immobiliari Idealista, que va retirar l'anunci després de rebre diversos avisos

2 min
84d923b5 6850 453b a272 068b3e6fde36

BarcelonaLa dificultat per accedir a l'habitatge sovint té capítols escandalosos: de tant en tant es publica un anunci a un portal immobiliari que no compleix la normativa. Si fa uns dies s'anunciava en qualitat de pis un veler amarrat al port de Barcelona, aquesta setmana el portal immobiliari Idealista acollia un altre anunci que també ha acabat retirat. L'oferta era de 650 euros per 12 metres quadrats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Al ser tan petit és com una habitació", deia l'anunciant, sobre un estudi que estarà disponible a partir del 15 de desembre. El cert és que no és un pis, tampoc una habitació, sinó un traster situat en un terrat de la capital catalana. "L'ideal és que té ascensor i té accés directe a la terrassa comunitària del terrat", deia la presentació d'aquest habitacle. Idealista ja l'ha eliminat.

En l'anunci, es publicita l'estudi moblat amb sofà llit, lavabo, cuina amb nevera, vitroceràmica individual elèctrica i una pica per rentar els plats. "És ideal per a estudiants que vulguin viure sols en comptes de compartir pis en una habitació", afegia, i rematava: "Si hi estàs interessat, encara no hem començat a moblar-lo". La fiança era de dos mesos. Això significa anticipar 1.300 euros per entrar a viure a un lloc de 12 metres quadrats. La xifra suposa un 20% més que el salari mínim.

Des d'Idealista expliquen que al portal no es pot anunciar qualsevol cosa. Després de rebre diversos avisos, l'equip de qualitat va decidir donar de baixa ahir l'anunci per incompliment d'alguna de les normes de publicació o de les condicions generals de portal. Tot i això, portals com Idealista estan subjectes a una normativa europea que els eximeix d'haver de supervisar el contingut que publiquen els usuaris.

De fet, diferents usuaris de la xarxa social X van alertar aquesta setmana de l'anunci, que incorporava fotos del suposat estudi, com també de diferents monuments de Barcelona.

Aquest tipus d'ofertes fora de la llei es produeixen en un context de tensió per accedir a un habitatge. El preu dels lloguers a Barcelona se situa ja en 1.087 euros de mitjana, un nou màxim històric, tot i que ha baixat el nombre de contractes firmats, segons dades del primer trimestre recollides per l'Idescat.

Què hi diu la llei?

El decret 141/2012 sobre condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges i la cèdula d’habitabilitat recull que tots els habitatges han de tenir, com a mínim, d'una estança o sala d'estar menjador, una cambra higiènica i un equip de cuina; i tenir una superfície útil interior no inferior a 36 metres quadrats. "Per les condicions que presenta, difícilment obtindria la cèdula d'habitabilitat", segons els serveis jurídics dels API de Barcelona.

Per al portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, situacions com aquesta ensenyen que hi ha un retorn al fenomen del barraquisme a Barcelona: "També hem d'entendre un fenomen de barraquisme gent vivint en locals petits, per la raó que l'habitatge digne i amb condicions està a fora de l'abast de cada vegada més gent".

De fet, Aragonès avisa que la persona que finalment habiti aquest traster oficialment no serà un llogater, perquè aquest local no compleix amb els mínims per ser habitable –i, per tant, no podrà tenir cèdula d'habitabilitat–, de manera que perd una sèrie de drets vinculats a aquesta figura.

stats