Habitatge
Economia 23/06/2023

Nou màxim històric del lloguer a Barcelona: 1.087 euros

El nombre de contractes firmats cau un 11% fins al març a la capital catalana

3 min
Vista aèria de Barcelona

BarcelonaViure a Barcelona és més car que mai. El preu dels lloguers fa mesos que creix sense aturador i, tot i que a Catalunya el valor dels arrendaments ha frenat l'escalada en el primer trimestre del 2023, a la capital catalana s'han enfilat fins a un nou màxim històric: 1.087 euros de mitjana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Això és el que desprenen les últimes dades de les fiances de lloguer dipositades a l'Incasòl en el primer trimestre d'enguany, que recullen una lleugera tendència a l'estancament a les quatre demarcacions catalanes. El lloguer mitjà només puja a Girona i baixa a la resta, però en tots els casos la variació és raquítica.

El preu de l'arrendament mitjà ja venia de tocar sostre el 2022, amb 1.077 euros al mes per a la capital catalana i 814 euros per al conjunt del Principat en el quart trimestre. En aquest últim cas, ara ha reculat fins als 812,87 euros.

L’evolució del lloguer mitjà contractual en l’últim lustre
En euros mensuals

A Barcelona es tracta del tercer trimestre consecutiu que el preu del lloguer se situa per sobre de la barrera dels 1.000 euros, una xifra que només havia superat en el tercer trimestre del 2019 i que, per tant, no va recuperar fins al cap de tres anys, quan de juny a setembre del 2022 el preu del lloguer va disparar-se dels 996,56 als 1.066,68 euros.

"És un increment relatiu dins el procés inflacionista que estem vivint, perquè és de l'1%, mentre que l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida de les famílies) ha pujat més", afirma el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, en declaracions a l'ARA. El cert és que a Barcelona el preu continua creixent, però els dos últims increments trimestrals han estat de només 10 euros per lloguer en números absoluts.

Aquest expert també veu en aquesta dinàmica una conseqüència de la situació que travessa el mercat: dèficit d'oferta i una demanda molt forta: "Hem de tenir en compte que a Barcelona hi ha molt poca oferta i cada vegada més tenim demanda de qualitat. S'estan creant treballs de qualitat, amb bons sous, i hi ha gent que pot pagar perfectament pisos amb qualitat perquè la demanda és exigent".

Les dades de l'Incasòl arriben l'endemà que el Govern hagi identificat fins a 140 municipis com a "zones tensades" en matèria d'habitatge, la qual cosa vol dir que s'hi aplicarà la regulació dels preus del lloguer prevista en la nova llei estatal de l'habitatge, en vigor des del maig. "Al final és un efecte crida perquè la gent solvent pugui venir a Barcelona, l'única gran ciutat europea que tindrà els preus regulats", afegeix.

El nombre de contractes, en retrocés

En consonància amb l'alça del preu dels lloguers, el nombre de contractes d'arrendament firmats el primer trimestre d'enguany ha registrat una davallada respecte als últims tres mesos del 2022: a Catalunya la variació negativa ha estat del 6,3%, mentre que a Barcelona ha patit una caiguda de l'11%. Aquest indicador no retrocedia des del primer trimestre de l'any passat.

En aquesta dinàmica, Gorgues hi veu un senyal inequívoc que els propietaris de lloguer són sensibles a una situació d'inseguretat jurídica que els empeny a retirar del mercat de lloguer els pisos més barats o invertir en habitatges de més qualitat.

"No apareix nova oferta, tenim un parc congelat des de fa bastants anys i cada vegada ve a viure més gent a Barcelona amb més poder adquisitiu. Tot això és el que fa que no baixi gaire el nombre d'operacions i com a mínim els preus es mantinguin", afegeix Gorgues. L'entrada de compradors amb rendes altes també té impacte en el mercat de la compravenda: els preus dels pisos mostren resistència a baixar tot i l'Euríbor, ja que aquest perfil no necessita finançar la seva compra.

Nombre de contractes per trimestres en els últims cinc anys
En contractes d'arrendament firmats

En total, a Catalunya es van signar 36.464 contractes en el primer trimestre d'aquest any, 2.500 menys que en els últims tres mesos del 2022, mentre que a Barcelona, també en nombres absoluts, la xifra va passar de 12.290 a 10.890 contractes.

Per demarcacions, totes presenten un comportament similar: Girona és on recula menys el nombre de contractes, amb un 5,3%, i la resta se situen per sobre del 6% de caiguda.

stats