Economia 04/10/2012

Almunia reconeix que la unió bancària podrà trigar "anys" i fa una crida a la "voluntat política"

El vicepresident comunitari reconeix que caldran "mesos i anys" de treball. El supervisor bancari hauria d'estar en marxa al gener, tot i que Merkel ha refredat les expectatives de Brussel·les

Dani Sánchez Ugart
2 min
Brussel·les aboca Espanya al rescat

BarcelonaEl vicepresident de la Comissió Europea (CE), Joaquín Almunia, ha dit aquest dijous a Barcelona que cal més integració i "voluntat política" per tirar endavant les polítiques necessàries per assegurar la "segona dècada de l'euro", perquè, segons ha dit, "amb el que hem fet fins ara no n'hi ha prou".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La crisi del deute sobirà no ha rebut una solució a l'altura del desafiament al qual ens enfrontem", ha reconegut el comissari.

"Caldrà treballar en els pròxims mesos i anys en la unió bancària", ha dit el vicepresident comunitari. En un primer pas d'aquesta unió, el supervisor bancari hauria d'estar en marxa a principis del 2013, tot i que la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha expressat en diverses ocasions que veu difícil que es pugui posar en marxa amb la rapidesa que vol la Comissió. La Unió bancària és un pas indispensable abans de la recapitalització directa de la banca, que van acordar els socis europeus.

"No siguem ingenus", ha dit. "Els plans d'ajuda a països perifèrics ens estan costant, la unió bancària ens costarà i la unió econòmica i fiscal també. Exigeixen una càrrega de voluntat i suport polític a les decisions que s'han de prendre molt més gran del que s'ha tingut fins ara".

Sobre el rescat espanyol, Almunia s'ha limitat a dir que Espanya haurà d'assumir un nou memoràndum i, per tant, una nova condicionalitat si vol rebaixar els seus costos de deute.

Ha recordat que "el tancament dels mercats no només els pateix el tresor, també les empreses i les entitats financeres, i, per tant, el crèdit i el finançament de l'economia real".

El comissari ha considerat que "la vigilància de les polítiques econòmiques s'està estenent des de fa dos anys a terrenys que fins fa molt poc eren considerats pels països terreny reservat", i que allò "que era un tabú" fa uns anys, ara ja és "norma", i avui "ja no sorprèn ningú" que s'emetin recomanacions per corregir tot tipus de "desequilibris econòmics", també de caire privat.

"L'euro ha culminat una primera dècada amb èxit, i esperem que la segona també ho sigui", ha afegit el comissari de Competència comunitari, que ha considerat que els "casos més difícils" per a la Unió segueixen sent els de Grècia, Irlanda i Portugal.

El vicepresident de la CE ha dit això en l'acte de celebració del primer aniversari de la fundació de la Caixa d'Enginyers. El president de l'entitat, Josep Oriol Sala, ha repassat els objectius complerts en el primer any de vida de la fundació i ha anunciat la creació d'una borsa de treball per a associats de la cooperativa que es trobin en situació d'atur.

'La segona dècada de l'euro'

stats