Economia 26/07/2019

Vueling cancel·la 112 vols aquest cap de setmana a Barcelona per la vaga de personal d'Iberia

British Airways anul·la 8 vols que connecten Barcelona amb Londres pel dissabte 27

Paula Clemente / Elisabet Escriche
3 min
Vueling cancel·la gairebé 170 vols més al Prat per la vaga de pilots

BarcelonaVueling ha anunciat aquest divendres noves cancel·lacions de vols per aquest cap de setmana a causa de la vaga convocada pel personal de terra d'Iberia. En total la companyia deixarà de fer 112 vols que tenia programats, 48 dissabte i 64 diumenge. L'aerolínia ha comunicat els vols que cancel·larà diumenge al seu compte de Twitter. En aquesta web es poden consultar tots els vols cancel·lats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

British Airways també ha començat els moviments en aquest sentit. De moment, hi ha vuit vols que connecten Barcelona amb Londres cancel·lats per dissabte dia 27.

Vueling recomana a la pàgina web que els passatgers afectats no vagin a l'aeroport, ja que poden gestionar la cancel·lació accedint a la seva reserva o a través del servei d'atenció al client de la companyia. Tindran dues opcions: canviar el bitllet per volar en els següents 15 dies o demanar la devolució de l'import. Pel que fa als passatgers que hagin reservat els vols a través d'Iberia o British Airways, hauran de contactar directament amb aquestes dues companyies per sol·licitar el canvi o la devolució.

Iberia ha enviat aquest matí un comunicat on ha defensat que "des de que es va anunciar la convocatòria de vaga l'empresa ha estat i seguirà estant oberta al diàleg i a la negociació". Tot i això insisteix en què la transformació de contractes no pot ser negociada amb aquest comitè de vaga, ja que això "queda fora de l'àmbit de competències d'aquest comitè".

A més, afegeix que aquesta convocatòria és "desproporcionada", per dur-se a terme en dies "crítics", quan es concentra l'operació de tornada de juliol i sortida d'agost. "I tot això en un aeroport com és el Prat, que pateix dels coneguts problemes de saturació de l'espai aeri i retards, com ha posat de manifest Eurocontrol".

"Iberia dona servei a 27 companyies dins l'aeroport de Barcelona, de manera que el nombre de vols afectats podria ser de l'ordre de 1.000 durant el període de vaga previst", ha explicat, per la seva banda, el ministeri de Foment.

El mateix ministeri ha comunicat els serveis mínims de la vaga, que seran els següents:

  • el 100% dels vols estatals que surtin o vagin a territoris no peninsulars
  • el 54% dels serveis internacionals
  • el 32% dels serveis peninsulars que impliquin un trajecte alternatiu inferior a cinc hores

Des de l'aeroport de Barcelona, tot i no mostrar-se ahir molt preocupats, explicaven que són les aerolínies les que es preparen pel que pugui passar i que, per experiència amb altres vagues, quan una convocatòria s'anuncia amb antelació les companyies troben la manera d'evitar els contratemps. A part, l'aeroport assegurava que ha reforçat la infraestructura per evitar que es formin cues excessivament llargues.

La queixa que motiva la vaga té dos vessants: d'una banda, es demana que 160 treballadors que avui dia són fixos a temps parcial passin a tenir contractes a temps complet; de l'altra, que 400 empleats que avui estan contractats com a eventuals passin a ser fixos a temps parcial. Dels 2.000 treballadors de 'hàndling' que té Iberia a Barcelona, la meitat són fixos i la meitat eventuals, segons expliquen des del comitè de vaga.

És, però, la comparativa amb Madrid el que agafen com a argument base. Allà hi ha uns 800 treballadors fixos a temps parcial. A Barcelona, segons Minguillón, es fa la meitat de la contractació eventual dels aeroports espanyols, i a Madrid no es fa ni un 10%. O que l'any passat aquí es van fer més de 3.500 hores extres obligatòries i allà, amb 1.500 treballadors més, només en van fer 700.

stats