Economia 02/09/2019

La venda de cotxes es desploma a l'agost: cau un 25% a Catalunya i un 31% a l'Estat

Les matriculacions des de principis d'any baixen gairebé un 10%

Xavier Grau
2 min
Tesla vol tancar els concessionaris tradicionals i vendre només per Internet

BarcelonaLa venda de cotxes s'ha desplomat a l'agost en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons les dades publicades aquest dilluns per les patronals de fabricants i concessionaris Anfac, Faconauto i Ganvam. A Catalunya les matriculacions han caigut un 25,3% respecte al mateix mes de l'any passat, mentre que al conjunt de l'Estat la davallada ha sigut del 30,8%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els fabricants atribueixen una bona part d'aquesta caiguda a la comparació amb el mes d'agost de l'any passat, que va ser excepcional en vendes perquè l'1 de setembre entrava en vigor la nova normativa d'emissions WLTP, per la qual cosa els concessionaris van treure els vehicles no homologats en estoc.

De fet, l'agost de l'any passat es van matricular a Espanya 107.692 vehicles. Va ser el millor mes d'agost de la sèrie històrica, amb un augment d'un 48% respecte a l'agost del 2017. Segons Anfac, aquest mes d'agost, sense l'efecte extraordinari de la nova normativa, les vendes "tornen a volums similars als del 2017".

Però la caiguda de les matriculacions, extraordinària a l'agost, el que fa es aprofundir en un any en què el sector de l'automoció mostra un debilitament de les vendes. Entre el gener i l'agost s'han matriculat a Catalunya 119.282 vehicles, un 9,8% menys que en el mateix període de l'any passat. Al conjunt de l'Estat, els vuit primers mesos de l'any s'han matriculat 883.649 unitats, un 9,2% menys que el mateix període de l'any passat.

La directora de comunicació d'Anfac, Noemi Navas, ha destacat que en el mercat se segueix observant una "forta caiguda" de les vendes a particulars. Per la seva banda, el director de comunicació de Faconauto, Raúl Morales, ha subratllat que hi ha una demanda "latent" i una bossa de conductors que estan posposant el canvi del seu vehicle i que podran beneficiar-se en l'últim quadrimestre d'un "important esforç promocional i de les unitats de quilòmetre zero que els punts de venda han acumulat durant mesos".

El dièsel pateix més

Dins de la debilitat general de les vendes, els cotxes amb motor de gasoil són els que pateixen una caiguda de vendes més elevada. A Catalunya, a l'agost es van matricular 7.326 cotxes de gasolina, un 17,8% menys que el mateix mes de l'any passat, i en l'acumulat de l'any, 81.039, un 0,87% més.

Per la seva banda, la caiguda del dièsel va ser del 52,6% a l'agost, amb només 1.926 matriculacions, i en l'acumulat de l'any, amb 23.386 matriculacions, la caiguda és del 40,5%.

En canvi continua augmentant la venda de vehicles amb combustibles alternatius –elèctrics, híbrids, híbrids endollables, hidrogen i gas–, amb 1.428 matriculacions a l'agost (un 7,2% més) i 14.857 des de principis d'any (un 18,4%).

stats