Economia 04/02/2021

Les vendes de les grans superfícies cauen un 10,9% el 2020

La facturació es recupera al desembre gràcies a la campanya de Nadal i la relaxació de restriccions

ARA
1 min
Compradors en un hipermercat d'Amposta, el passat mes de maig.

Les vendes de les grans superfícies a Catalunya van caure un 10,9% el 2020, segons dades de l'Idescat, l'agència catalana d'estadística. La facturació de les grans superfícies va caure principalment arran de la declaració de l'estat d'alarma, a mitjans de març, i es van mantenir els números baixos al llarg de tot l'any a causa de la pandèmia i les diferents restriccions imposades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El descens es deu sobretot a la davallada de vendes de productes no alimentaris, que va ser d'un 25,9%. Per contra, la facturació en aliments sí que va augmentar, en aquest cas un 8,3%, la mateixa taxa de creixement que el 2019.

A preus constants, és a dir, eliminant les diferències de preus al llarg dels mesos, la caiguda de la facturació de les grans superfícies va ser d'un 10,7%, provocada per la disminució del 24,3% en els béns no alimentaris. Les compres d'aliments van incrementar-se un 6,1%.

Es consideren grans superfícies els establiments comercials no especialitzats –és a dir, on es venen productes de molts àmbits– amb un espai dedicat a a la venda superior als 2.500 metres quadrats. En aquesta definició hi entren grans magatzems urbans, però també hipermercats de grans cadenes situats en centres comercials més grans, sovint ubicats als afores de les grans ciutats.

L'Idescat també ha facilitat aquest dijous dades sobre l'evolució de la facturació del desembre passat. Així, la facturació de les grans superfícies catalanes va augmentar un notable 61,2% en comparació amb el mes anterior, sobretot gràcies a l'aixecament de les restriccions i a la campanya de Nadal, mentre que en relació amb el desembre de l'any anterior van registrar una caiguda d'un 9,8%.

stats